fredag 31 juli 2015

Så sant!

Många gånger när man som jag gått instruktörsutbildning helt på eget bevåg får man höra att man bara köpt sig ett diplom och inte har någon kunskap för att man inte haft hund i 25 år (lite svårt när jag utbildade mig när jag var just typ 25 år..). Och som motsats då, människor som ger råd och "vet" hur hund funkar för de har haft hund i 40 år, kanske varit uppfödare i 30 men aldrig gått någon utbildning ;)

Det här har jag tänkt på mycket och då har tanken slagit mig att det inte är några (många?) andra yrken där enbart livets erfarenhet väger mer än utbildningar. Blev därför väldigt glad när jag såg att jag inte var ensam om dessa tankar när denna bild dök upp på mitt flöde idag! 
Självklart (!) lär man sig mycket på livets hårda skola och av erfarenheter, men tro inte att man inte kan lära sig mycket vettiga saker på en utbildning, för tro mig, det gör man. 

I morgon är jag åskådare på fot-kursmedlemmar Emma Willblad. Om någon annan sitter på kunskapen behöver jag ju faktiskt inte treva mig fram i min ensamhet i 30 år för att bli bättre hundtränare, för jag tror inte det är åren som kommer göra mig bättre. 

2 kommentarer:

Erika sa...

Det ligger mycket i det!

Att vara utbildad tycker jag är A och O inom alla pedagogiska verksamheter. Sedan är det klart om en dessutom har hunnit få en massa praktisk erfarenhet och har lärt sig något på det så kan det ju givetvis ytterligare förbättra ens pedagogiska gärning. Därmed inte sagt att en ung pedagog per automatik skulle ha mindre att komma med, då man som ung förhoppningsvis har en annan fräschör :-) (och förhoppningsvis är maximalt uppdaterad med "det allra senaste").

Linn sa...

Skönt att du håller med Erika :) Håller helt med dig, att visst kan en hel del erfarenhet också ge bra kunskaper, trist vore det annars.