lördag 18 juli 2015

Vilken bra träning då!

I fredags eftermiddag träffades jag och Zandra för lite träning ihop. Det var längesen, jag har inte tränat mycket alls utan haft stort behov av vila. Sen tycker jag att träningen är svår att göra tillsammans när jag tränar FS då det mest handlar om att nöta detaljer (vilket är lätt hemma i sin ensamhet). Men, nu fick vi till riktigt bra träning - och diskussioner! 

Jag har ju ett litet problem med att Nässla lätt går in i sig själv och stänger av hjärnan. Det händer egentligen i alla grenar men det får olika stora konsekvenser beroende på gren. Något som händer i FS är att hon kopplar bort hjärnan (eller öron och ögon) och bara kör på, speciellt i de moment där hon backar (runt mig, med mig eller slalom, samt även backa mot mig när hon är på avstånd). Det är inte lite störande när man har en hund som är helt hysterisk i sitt backande kring mig, som flyger in i mina ben med bakpartiet bara för att hon fått för sig att så ska det vara och jag får världens blåmärken. Förra gången jag och Zandra tränade kom vi fram till att jag kunde stoppa henne med kommandot "stå", men sen har det inte blivit så mycket av den träningen. Säkert för att vi inte tränat hela program när vi varit själva och det är främst då det uppstår. Nu när syftet var att träna programmet inför morgondagens uppvisning kom det fram och då fick vi helt enkelt bara lägga krut på det och se till att vi bara hade med moment som hon kan till 100%. 

Vi satte på musiken med samma startposition och sen körde vi på men bara med helt andra kombinationer. Lade in korta sekvenser av det jag vet hon går igång på men bröt de snabbt och belönade när hon lyssnade. Hon blev helt färdig av den träningen! Ögonen stod i kors och hon flämtade men det verkade ändå ha effekt för ganska snart märkte vi att hon började lyssna och vi har verkligen hittat en bra nyckel för att få bukt med problemet. Dessutom, när man bara ska gå och hitta på det ena och det andra när musiken går så kommer man ju även på nya kombinationer :) Win-win alltså! 

Sedan pratade vi om begreppet känsla. Att det är luddigt och egentligen borde betyda något annat. Vad är det hunden gör när vi tycker att vi har en bra känsla på tävling? Vi kom fram till att det är ju att hunden är engagerad. Det är ordet vi söker! Att prata om engagerad i stället för känsla gör det ju mycket lättare att mäta och förstå och också (förhoppningsvis) kunna påverka. 

När vi visade upp vårt program i går på torget kändes det så otroligt bra! Varför? Jo - Nässla var engagerad!! Det blev lite fel och missar men det berodde inte på att hon lämnade mig mentalt eller på att hon kopplade på någon autopilot utan helt enkelt för att jag inte hade tänkt till på vilka fel som kunde uppstå var. Det här är ju egentligen onödiga saker att skriva för att vet man det inte ser man kanske inte bristerna, men för min analys är de viktiga. Här är filmen:Och här är de fel jag gjort:

  • Vid slalom där jag backar hoppar hon över mitt ben. Jag tränade mycket hopp över benet dagen innan och tänkte inte på att jag måste säga det muntliga kommandot innan jag lyfter fram benet. 
  • När hon är borta från mig ska hon egentligen gå krabba innan hon ska vända och komma in. Men jag tänkte fördriva lite tid genom att ge kommando på två snurrar, vilket jag inser när jag ser filmen är en vana för att vända och komma in utan att jag behöver ge visuellt tecken. 
  • När hon ska springa och apportera vet hon inte riktigt vad hon ska göra och blir först förvirrad och sen var hon på väg över staketet. Jag har inte lärt henne det här till 100% och det blev en nödlösning under träningen för att slippa ha med backande mer än nödvändigt. 
Okej, nu när jag analyserar så inser jag att Nässla backade ur mellanpositionen på eget bevåg och satte sig inte på slutet så lite freestyleNässla var hon allt ;-) Men det var inte för att hon inte var med mig utan det bara blev fel helt enkelt. Det tar vi nästa gång! 

Gårdagens uppvisning var ruskigt kul och med träningen dagen innan så känner jag mig mer taggad än på länge för att ordna upp vårt program inför höstdansen i hundarenan. 

2 kommentarer:

Erika sa...

Härligt att se! Kan inte den sporten så jag ser inga missar utan tycker bara att det ser roligt och glatt ut. Och inte alldeles enkelt :-) .

Zandra sa...

Vilken skillnad, tror vår träning dagen innan gjorde susen!! Så snyggt, ni kommer fixa starten i aug med bravur om ni fortsätter så här :D :D Bra terapi snack för oss båda också <3