måndag 30 april 2012

Funkis

I går var jag funktionär på B-prov i vingåker, öppenklass. Tänkte det skulle vara intressant att få vara med bakom kulisserna och få se mer ingeånde vad det är domaren tänker när hen lägger upp ett prov och vad som ska hållas utkik efter. Jenny Hamring var dagens domare och jag fick uppdraget att lägga ut viltet i söket, vilket gav mig möjlighet att få vara med domaren i skogen och höra hennes tankar om vad hon ville ha och inte i ett sök. Sen var det bara att se hundarna jobba. Mestadels labbar men även några golden och flattar fick jobba. Stora fallgropen för de flesta hundar var bristande samarbete i dirigeringen, hundar som inte litade på sina förare när de var långt ut eller hade sett något annat som de ansåg vara rätt. Tänkte att jag ska skriva upp provupplägget för att minnas i framtiden och därmed kunna lägga upp lämpliga övningar i träningen.

De arbetade i par, men inte som i en walk up (som de gör på Eskilstunaprovet då de är två par som är ut och jobbar tillsammans i början) utan den ena gick liksom bakom den andra. Det passiva paret behövde inte sitta bredvid och titta på utan kunde vara några meter bort.
De började med en transport, stannade halvvägs, ett skott sköts mot en dunge över ett dike på två meter med vatten dit de senare skulle dirigeras. Gick vidare och det var dags för en dubbelmarkering. När markeringen var tagen fick hunden vändas och skickas på dirigering dit skytten sköt. Sedan bytte de av och gjorde exakt samma sak, markeringen kastades i ett annat område men dirigering var till samma plats.

Lång transport därefter till sökområdet. De fick söka tre vilt var och sedan byta av med avsikt att ta in 6 var. Det fanns dock några "bonusfåglar" som inte räknades, men som kunde ge lite pluspoäng hos domaren.
Efter söket gick de en liten bit till vattenmarkering och närsöksområdet. Den ena hunden (som var tvåa på landmarkeringen) fick ställas och göras redo för en dubbelmarkering. Samtidigt skickades den andra hunden in till ett närsöksområde och precis när domaren såg att hunden fått fågeln i nosen gav hon signal till skytten att skjuta till markeringen, för att se om hunden kunde jobba vidare trots skott. Markeringen var en dubbel från andra sidan av ett vattendrag, på två sidor om en stor trädbuskage. Det såg relativt lätt ut men det var ett fåtal hundar som lyckades ta båda markeringarna utan förarstöd. Efter dubbelmarkeringen skulle de sedan dirigeras till andra sidan men väldigt snett bort, vilket gjorde det svårt att hålla sig mitt i vattnet för hunden (och inte springa på "vår" sida alternativt ta sig över till förra markeringsplatsen och ta landvägen, men då hindrades de flesta hundarna av att de hamnade i ett gammalt markeringsområde). Sedan bytte de plats och upprepade exakt samma uppgift.

Det var roligt att vara med (även om jag får känslan av att det är långt bort när det kommer till lilla Nässla) och jag har blivit mer peppad till att ta tag i träningen (eller beror det på det strålande vädret månne?!) och komma över det här med hennes stress. Min plan är att försöka få till träning hos uppfödaren för där tycker hon livet i allmänhet är jäkligt ballt, tar vi dessutom oss till vattnet där så har jag helt klart stress att bearbeta..

Jahopp, det var en liten rapport, nu ska jag vara ledig resten av kvällen! Glad valborg.

1 kommentar:

Hanna aka Lilla My sa...

Låter som ett klurig men roligt prov :)