tisdag 10 april 2012

WT Valhalla/Bergslagen

Här kommer en liten rapport från gårdagens vånda som inte alls blev så hemskt som jag trodde. Guldkornet är helt klart fotgåendet där jag inte kan göra annat än konstatera att träning ger färdighet! Förutom en liten studs på sista rutan (jag beskriver det lite mer ingående längre ner) gick hon jättefint med kontakt på varje transportsträcka - och de var många och långa.

Kom dit en timma för tidigt (som sig bör när man heter Linn Aasen) och hittade en öppen skogsplätt där Nässla fick springa av sig och vi tränade på stoppsignalen. När vi skulle träna lite fot ville hon dock inte göra något annat än käka på gräset så jag fick lite smått ångest över hur dagen skulle gå.. Efter upprop och instruktioner var det dags att köra på, nkl fick börja med tre rutor eftersom de var flest, ökl och ekl på de två andra, annars var det fritt att gå emellan rutor hur man ville. Var lite labbefolk som knorrade över det upplägget men själv tycker jag bättre om det än när man tvingas följa ledet rakt av. För er som inte är retrieverfolk men ändå står ut med min läsning kan jag informera om att det är fem rutor där man börjar med 20 p för att sedan få avdrag för olika fel.

Ruta 4
Dubbelmarkering med kvack innan och transport till platsen. Vi stod längs ett fält med skog längs ena sidan, markeringarna kastades in i skogskanten, dvs de hamnade på "linje".
Här hade jag inga förväntningar på Nässla, i startgropen kan vad som helst hända och speciellt när det kommer till markeringar då hon har en tendens att bara springa och inte hinna fokusera förrän jag tar in henne och gör om. Eftersom det inte finns möjlighet att ta in på WT var det bara att låta henne ta sin tid. Domaren tyckte jag skulle lägga mig i (på förra WT vi startade sa en annan domare att vi fick plus på att vi inte la oss i.. vem ska man tro på) men precis då kom hon själv in i rätt område och hittade rätt. Fick avdrag för att det tog för lång tid för henne att lösa uppgiften och summan blev 10 p. Själv var jag bara nöjd med fotgåendet, stadgan och att hon faktiskt löste det själv.

Ruta 5
Transport, dirigering med en störning (dvs nkl dirigeringsområde vid sidan).
Här var det klockrent, ut och hämta, in. Fick lite kommentarer av domaren att jag ska akta mig för att nudda hunden när jag skickar på linjetag vilket jag tydligen gjorde och jag antar att det är det som ledde till avdraget på 1 poäng, och summan blev 19p. Turligt nog tog han inte med i bedömningen när hon drog iväg under hans feedback och la sig för att bada i närmaste dike.. Hädan efter kommer jag alltid att koppla fortast möjligt!

Ruta 3
Kort transportsträcka bakom skytt. Dubbelmarkering med skott varav ena markeringen gick in bakom kastaren. Vänta med skick tills domaren kommer fram och klappar mig på axeln.
Tog lite tid på sig att hitta men löste det bra. Ena dummyn satt fast i en gren men hon lyckades slita loss den vilket roade både domare, skytt och kastare :) 18p.

Ruta 1
Kort transport till dirigering. Dirigering sker parallellt med ett dike och nkl som är kortare dvs dummysar på vägen.
Nemas problemas, här anade jag min poäng redan direkt då domaren sa "Bättre kan det inte bli!" :) 20p.

Ruta 2
Transport till ett riktat närsök.
Här stod vi och tittade innan och Nässla såg funkis lägga ut, vilket var korkat. Det ledde till hög förväntan på vad som komma skulle och hon studsade iväg på sista steget i fotgåendet vilket gjorde att jag fick ta in henne igen (ingen egentlig studs ala Nässla, men tillräckligt för att störa fotgåendet). Sen pep hon lite tyst när domaren gav instruktioner och det var det hon tappade poäng på för jobbet var det inga problem med, ut i rätt område, plocka in och om igen. 12p.

Summan blev 79 poäng vilket är mycket mer än jag väntat mig! Här är verkligen ett kvitto på att träning förändrar hunden, jag är ju helt inställd på att vi inte kan gå fot och det är en fara att hon knallar. Vi åkte dit på svårigheter att hitta markering (och att vi tittade på funktionärer, det ska vi inte heller göra om) så det är vad vi ska fortsätta träna på i framtiden. Och givetvis, fotgåendet, så här vill jag alltid ha det. Det roliga är att tredjeplatsen fick 80p så vi är inte långt efter! Nu hamnade vi inte på fjärde plats för det, då det var tre som hade 80 p (bland annat Nässlas halvsyrra Lystra!) men det visar ändå hur nära vi var att få hem lite gratis mat ;)

Nu - begravning.

4 kommentarer:

Zandra, Lova o Lystra sa...

Grattis, grattis! Ni är så duktiga, jag är erat största fan. <3

Sara och Lhyra sa...

ÅH ja! ni är så jävla bra. Kul att fotgåendet gick som en smäck, de små liven kan allt överraska oss ibland :)

Helena o Vilja sa...

Stort grattis till ett superbra WT! Kul att ses även om man hamnar lite i otakt och inte träffas på alla rutor!

Jessica Gnista o Glimma sa...

Wow stort GRATTIS