måndag 11 april 2011

Med våren kommer vattensamlingar

.. vilket givetvis är ett ypperligt tillfälle att tjuvstarta vattenapporteringen och dess träning. Såg igår i våran närliggande skog att det var världens kärr (fast rent vatten, heter det kärr då?) med en liten ö i mitten. Vattennivån är inte högre än att man kan gå i med stövlarna vilket också ger fler fördelar.


  • Man kan lägga dummysar i små tuvor och de ligger kvar, bra för sök eller linjetag.

  • Man kan springa ut och ta dummys om hunden får för sig att den fick när den inte gjorde det (vilket inte hände oss idag).


  • Hunden blir inte helt blöt och man kan lättare träna inte skaka innan avlämning.

  • Det plaskar ändå så hunden blir triggad på ljudet när man kastar en markering.

  • Det är troligtvis mycket varmare än vad sjön för stunden är så det blir inte obehagligt för hunden.

Jag började dagens pass med att kasta markering bort från vatten, en dubbel. Först hade hon svårt att ens sitta vid min sida - Jag stod ju vänd åt fel håll! men när jag väl kastade markeringarna gjorde hon som hon skulle. Sen blev det en liten lätt markering i vattnet och vi körde lite såna med gradvis försvåring, fokus på stadga, avlämning utan skaka och sitt vid sidan efter avlämning. Gick jättebra, lämnade kvar en dummy som hon såg, gick fot (nåja, försökte) runt vattnet till andra sidan och skickade på ett linjetag över tillbaka till området vi varit på tidigare. Alldeles för svårt och vi fick prova tre gånger innan det blev rätt. Sen gjorde jag istället några väldigt korta (inte ens fem meter) men som var helt osynliga. Hon hade svårt de första gångerna att lita på att det fanns något dit jag pekade när hon inte hade sett dem läggas ut. Vi måste verkligen jobba vidare på det! Dessa linjetag skedde i vattnet kan jag tillägga, så det var ju även nytt det.


Jag ska gå dit i morgon med, då kanske jag även kan komma ihåg kameran. En sak som är säker, nu är det faktiskt riktigt varmt och skönt ute, nu får vinterjackan nog flytta upp på vinden! Fram med västen, tjohoo!

1 kommentar:

Karin & co sa...

Du är smart du, vilken jättebra idé att träna i de lite större skogspölarna!