torsdag 31 mars 2011

Linjetag

Idag när solen sken under lunchen passade jag på att gå till ett fält i närheten och träna linjetag. Först körde jag i skålar, det gick kanon. Sen körde jag med bollkastare över ett dike, kastade en kaninboll åt sidan, lät henne hämta kaninbollen och sen fick hon ta bollen på andra sidan som ett linjetag. Så här såg det ut:
Jag vet inte vad jag ska tycka om linjetaget över diket av den anledningen att hon går på lukten själv. Det känns ju givetvis bäst att hon kan hitta rätt även om man av någon anledning skulle dirigera henne fel (jag tänker praktisk jakt där en jägare kommer och säger att den ligger på ett ställe utan att egentligen ha koll). Samtidigt tänker jag att hon ska ju springa förbi störningar och springa rakt ut.Hur tänker ni som själva håller på med jaktträning?

4 kommentarer:

Zandra, Lova & Lystra sa...

Halloj! :) Hittade hit via din hemsida. Vad duktiga ni är! Funderade på vad det var som du gav henne med sked? ;P

Såg att du hade två linor (orange och blå) begagnade som du hade till salu. Har de kvar så är jag intresserad. Du kanske kan ta med dem när vi ses?

Hanna aka Lilla My sa...

Jag har samma "problem" med Whiskey, att han tror sig veta bättre själv. Problemet kommer ju när han faktiskt inte har en aning och ska gå på mitt kommando.

Jag hade tagit tillbaka henne och sett till att skicket blir rakt. Det tjänar du på i längden skulle jag tro.

Linn sa...

Zandra: Jag gav henne hundmat på burk med skeden, brukar lägga i skål som externbelöning men nu blev det mara med sked :)

Hanna: Ja det är lite lurigt det där, hade det inte blåst så in i *** där så hade hon ju inte fått bollen i nosen och då hade jag kunnat stoppa henne med pipan och dirigera henne rätt, så det jag funderar mest på är om det är okej att hunden på eget initiativ tar det hon hittar eller om hon ska vänta tills hon får en närsökssignal.

Jag kan känna att det är lite otydligt (inte bara hos mig, hos de flesta tror jag). Ena gången skickar man hunden på ett linjetag och den springer på en dummy och tar den, nästa gång springer den nära en dummy (som är en störning) och ska vänta (springa förbi) tills den får en signal. Hur ska hunden förväntas veta vad som väntas av den, jag vet inte vad jag ska kräva :/

Hmm.. lurigt värre att ens försöka tolka och förstå vad jag skrivit..

Ulrika sa...

Jag tycker det ser finfint ut! :D :D ;)