tisdag 28 december 2010

"Plocka russinen ur kakan"

Ett högaktuellt ämne just nu är Cesar Millan, snart på besök i Sverige. Han upprör många, imponerar på flera. Nu ska jag komma ut med min åsikt, han upprör mig. Nu hävdar nog några att "man kan plocka ur de russin man gillar, jag köper inte allt" och visst, det gäller ju de flesta hundtränare. Men allvarligt, hur bitter ska resten av kakan vara för att ett litet russin ska vara värt att ta? Och seriöst, finns det så många russin som ingen annan (lite trevligare hundtränare) kommer med?

Hans fördelar enligt de som är positiva till honom: "Han talar ju om för ägarna att hundarna behöver motion." Behöver vi veta det i Sverige? Är det troligt att det ens finns någon som inte insett att en hund behöver komma ut och gå promenader? (Ja, jag vet, specialfall finns det alltid, men ni förstår väl vad jag menar).
"Han rehabiliterar red zone hundar" Finns det ingen annan som lyckats med det? (Sen undrar jag personligen om alla hundar verkligen måste räddas till varje pris, men det är bara min åsikt). Är det bara denna lilla mexikanare som lyckats "bota" aggressiva hundar? Och om mot förmodan någon annan skulle gjort det, har de alla brottat ner hunden på väg dit?
Äsch, sen vet jag faktiskt inte vad man använder för argument till hans fördel, att han lyckas med hundar på några timmar och gör bra TV kanske?

Jag har tittat på några avsnitt, brukar ofta stänga av då det oftast irriterar mig att han mest bara svamlar på som en politiker (dvs det låter fyndigt men när du lyssnar på innebörden så sägs inte mycket av värde) eller faktiskt beter sig illa. Exempel på svammel:


Så nu vet ni, om era hundar är tex skotträdda på fredag (nyår), lyft upp deras svansar så kommer kroppen tala om för sinnet att hunden inte alls är rädd. (Observera att detta var skrivet med ironi och jag skulle aldrig råda någon till sådant). Jag har sett honom ge samma resonemang med att sätta halsbandet precis bakom skallen: "Det är så här utställningshundarna har halsbanden och de är stolta när de springer i ringen så när man har halsbandet så här kommer hunden inte vara blyg eller rädd, den kommer vara stolt." Låter ju ehum.. rimligt?

Det är väldigt sällan han förespråkar någon mer aktivering än just motion men ibland kommer det en skräll. I ett fall med en pitbull valp som var överenergisk (eftersom den bara fick vara i trädgården och terrorisera barnen) rådde CM att de skulle motionera den 40 minuter om dagen. De skulle också i samband med detta använda en klövjeväska på hunden som han fyllde med några vattenflaskor (I Sverige vet jag inte en enda som satt på en väska med tyngd på en valp). När han kom tillbaka hade familjen kommit fram till att de hade inte tid med 40 minuter om dagen så lösningen från honom var då att dubbla vikten på väskan och istället halvera tiden till 20 minuter om dagen. Låter rimligt det med.. eller? Vid ett annat tillfälle fick han för sig att valla med en rottweiler. Den hade inte gjort det tidigare men eftersom den var avlad för det (ni vet, för evigheter sen) gjorde den det naturligt bra. Titta bara (speciellt vid 50 sekunder)


Nu är inte jag någon vallningsexpert men jag tror att viss lydnad bör finnas innan. I övrigt, så där skulle det nog se ut om jag släppte in Nässla med i ett fårhägn och jag berömde att hon sprang runt efter dem. Det var ju inte direkt något systematiskt arbete. Men som sagt, jag är ingen expert inom vallning, jag kan ha fel.

Det Cecar Millan får störst kritik för är hans träningsmetoder. Han använder stackel och elhalsband. Metoder som inte är lagliga i Sverige, vilket han också brukar försvaras för, att i USA är det andra lagar. Men i Sverige är det inte lagligt, varför skulle en människas beteende rättfärdigas bara för att det är lagligt i ett annat land? Jag antar (och nu är jag ute på hal is, man får ju inte jämföra barn och hundar) att ingen förälder skulle köpa att en lärare som slog barn utomlands (där barnaga är okej) skulle vara lämplig som lärare i Sverige, eller ens försvara det med att det är lagligt. Svenska TV 4 (som visar hans program) ska tydligen ha börjat anpassa efter detta och inte visa avsnitt där det förekommer. Det betyder dock inte att det inte förekommer:

Jag har själv också sett avsnitt där han sparkat en glad golden retriever så den tappade andan, hållt fast en rädd hund i strypsnara och låtit andra hundar undersöka den (rent övergrepp!) utan möjlighet att gå iväg.

Vid ett tillfälle träffade jag en tjej som hade lärt sig av CM att hon kunde hålla sitt marsvin ovanför hundens huvud för att tala om att marsvinet var högre i rang än hunden (och skulle därför låta bli att bita marsvinet). Hon hade gjort det tre gånger, men hunden bet varje gång. Själv placerar jag föremål som jag vill att hundar ska greppa just ovanför hundens huvud eftersom det trigggar så bra. Men det kanske är jag som gör fel och lär hundarna att bita sådant som är högre i rang. Andra saker jag stött på i verkliga livet där man märkt av inspiration från honom är vid flertalet tillfällen då hundar blivit nerbrottade, boxade i rumpan och hyssjade på (allt på samma gång, att folk hyssjar åt sina hundar skadar ju inte, men det ger en liten signal om vart man lärt sig sitt tillvägagångssätt). Åh, det finns så mycket att skriva men jag tror jag dämpar mig här och ägnar mig åt min hund istället.

Visst, hundar är inte gjorda av glas och går inte sönder av en liten brottningsmatch. Men allvarligt, har du inte skaffat hunden själv av fri vilja med avsikten att ni ska ha trevligt ihop?

16 kommentarer:

no cesar millan sa...

Kan du inte skicka in den till http://nocesarmillan.weebly.com på mailadressen nocesarmillan@tele2.se

Susann sa...

Mitt i prick! Måste länka till detta!

Helena & co sa...

Kan bara instämma!! Mitt i prick! Jag länkar till ditt inlägg?!

Helena sa...

Skulle önska er God fortsättning men blev så till mig när jag läste ditt braiga inlägg att jag glömde bort det ;)

Karin & co sa...

Men det var ju jättepraktiskt att sätta kopplet på svansen för då kan man ju han hunden som handväska också... Allvarligt talat, jag håller helt och fullt med dig. Jag kan inte säga att jag har sett många hundtränare på TV (amerikanska som svenska) som jag tycker är bra. Tack Linn, ett jättebra inlägg!

Linnéa sa...

Nu är jag inte hundmänniska själv, men jag anser mig som ganska bra på ledarskap då jag har jobbat mycket med hästar. Jag anser absolut inte att man ska använda våld mot djur, men ibland måste man på ett bestämt sätt visa vem som bestämmer. Både hästar och hundar kan bli direkt farliga utan ett tydligt ledarskap. Det är för mycket daltande med våra djur ibland och det är det som orsakar många olyckor. När jag handskas med hästar agerar jag som de gör mot varandra och det kan ibland vara genom att "slå" mot dem. Precis som de gör för att markera att "mig går du inte förbi!" Detta skadar inte hästen på något sätt utan det är så dom fungerar och kommunicerar. Vad Ceasar anbelangar så har jag aldrig sett att han har förutspråkat några grymma metoder, han gör som hundar gör och därför tycker vi att det ser hemskt ut. Om fler hade lite mer hund- och hästvett så skulle det inte hända så många olyckor som det gör idag. Se bara på debatten om alla kamphundar. Det är knappast hundarnas fel!

Linn sa...

Linnéa, har du tittat på klippen som ligger i inlägget? Kan du någonstans hitta några likheter mellan hur hundar beter sig mot varandra och hur Cesar gör mot hundarna? Hundar har inga koppel att korrigera varandra med, hundar har inga elhalsband att sätta på varandra heller. Om du hade vetat lite om hund så hade du dessutom vetat att hundar inte brottar ner varandra heller. Visst är det en hund som ligger på rygg inför en annan vid tillfällen, men det är hunden själv som ligger på rygg som lagt sig så för att visa sig underlägsen.

Det finns dessutom en stor skillnad mellan hund och häst. Hund är ett djur vi har avlat i tusentals år för att de ska FÖLJA oss och samarbeta med oss. Vi behöver inte tämja en valp utan naturligt följer de oss, det är inte vargar vi har i våra koppel.

Det är just ett sånt här inlägg som svarar på varför jag är emot CM, någon som inte är kunnig inom området som säger att det han gör är bra för han får resultat. Det finns andra sätt att arbeta med hund, och jag vet hund med både kamphundsraser och brukshundar som lyckats få trevliga hundar utan att brottat ner dem. Att det finns otrevliga hundar ute i samhället beror inte på att folk är mjäkiga, det beror på okunskap, en okunskap som CM inte gör ett dugg för att förbättra.

Elisabeth sa...

Även jag skulle vilja kommentera Linnéas åsikt.

Jag som definitivt äger en ras (Cão da Serra da Estrela) som inte är lätt att handskas med och definitivt inte är någon nybörjarhund håller med Linnéa så tillvida att visst måste vi vara bestämda i vissa lägen. Men att vara bestämd är INTE detsamma som att använda våld!

Jag markerar min bestämda vilja genom att ställa mig i vägen för Astra eller att inte ge henne möjligheten att springa i väg hur som helst. Jag är också väldigt noga med att belöna henne då hon gör rätt och jag är väldigt noga med hennes frikommando!

Klara och tydliga regler, drar hon i kopplet så stannar jag och hon kommer ingenstans förrän hon har tagit ögonkontakt med mig och fått tillåtelse att gå vidare. Möter vi en annan hund (och med detta har vi fått jobba!) belönas hon så snart hon söker min ögonkontakt eller sätter sig ner. Gör hon ett utfall, stannar jag, sätter henne ner och placerar mig själv mellan henne och den mötande hunden. Allt detta utan något som helst ryckande, skrikande eller slängande av skramlande burkar. Det är träning som har tagit tid, kraft och engagemang från vår sida, definitivt ingen tv-mässig quick fix.

Hade vi gjort som Ceasar, Barbro mfl. tv-profiler och ryckt i kopplet, slängt ner henne på marken osv. skulle vi idag inte ha en så lugn och harmonisk hund. Hon skulle ha vänt sina vaktegenskaper och sin självständighet mot oss, så som den boskapsvaktande ras som hon tillhör.

Anonym sa...

Jag håller med Linnea - tidliga regler och bestämdhet skapar harmoni. CM brottar inte ner ALLA hundar. Och vissa hundar kräver hårdare hand än andra. Djur i dagens samhället förmänskligas vilket är totalt onaturligt. Att lära in triks går jättebra med possitiv inlärning men hur hjälper det när hunden är agressiv? Och visst hundarna brottar ned varandra, dessvärre i kamp om makt så biter dom varandra tills den ena lägger sig. Absolut, finns vissa hundar som visar underkastelse direkt, men det är långt ifrån alla.
Dessutom, CM besitter kunskap om hundar som några få och jag köper resultatet.

Respekt

Linn sa...

Anonym: tror du på fullaste allvar att inte brotta ner hunden=inga regler? Man kan vara konsekvent och tydlig ändå. Hundar är hundar, vi är människor och hundar är inte korkade som inte märker av en skillnad. Att vi skulle "prata hundspråk" genom att försöka bita, ruska, brotta, hyssja (vilken hund låter så by the way) eller rycka i koppel är inte på långa vägar ett normalt språk som en hund ska förstå som hundspråk. De förstår det i termer med inlärning som bestraffning (ibland) men de förstår också andra inlärningslagar som förstärkning.
Det finns många instruktörer och hundtränare som jobbar med aggressiva hundar och positiv förstärkning, både i Sverige och USA. Vill man så hittar man alternativen.

Varför skulle träna med positiv förstärkning vara att förmänskliga hunden? Det är ju forskning som tagits fram på djur (som dessutom gjorde att människan reagerade på att vi människor inte skulle jämföras med djur).

Linnéa sa...

Klart jag har kollat på klippen och ja, det kan ses som ibland grymma metoder, men nu är det ju så att vi inte är hundar eller hästar och vi kan inte kommunicera exakt med dem som de gör. Vi måste visa vårt budskap på andra och ibland lite övertydliga sätt. Nu menar jag absolut inte att man ska skada djuren, utan man måste sköta allt på ett vettigt sätt. Jag har aldrig slagit ett djur men ibland har jag fått puffa till en häst ordentligt för att den ska förstå.

Ang. den här stora skillnaden mellan häst och hund som du nämner; att vi har avlat hunden i flera tusen år till att följa och samarbeta med oss. Exakt samma sak har vi gjort med hästen bara att domesticeringen skedde senare. En häst följer sin ledare redan som föl och samarbetar med oss. Hästen kan inte utnyttjas om du tror det. Om den inte har en tydlig ledare så är det den som måste ta över och det kan då bli direkt farligt! Både hästar och hundar är flockdjur och lever efter dessa principer. Så säg inte att jag har okunskap om detta då du inte själv har det.

Gott nytt år! :)

Linn sa...

Linnéa: Jag tror inte att hästen utnyttjas, det har jag väl ändå inte heller skrivit?

Jag tror inte att hundar (eller hästar) tar skada av en liten buff eller så, men det är inte heller min poäng. Ett elhalsband är inte jämförbart med en knuff för att bryta ett beteende. Det är också en skillnad på att bryta ett akut beteende där någon riskeras att skada kontra att lägga upp en träningsplan. Jag hade samma problem med min egna hund som familjen på filmen, men löste det utan att ens ta i min hund. Syftet med inlägget är att det finns andra sätt att träna och i Sverige har vi kommmit mycket längre än så. Problemet är också att folk som inte har problem med sina hundar anammar träningssättet och tränar så i förebyggande syfte för att motverka dominans.

Gott nytt år!

Anonym sa...

Självklart får alla göra som dom tycker är bäst och fungerar. Självklart får man också ta avstånd från metoder som man inte gillar. Självklart SKA man dela med sej av metoder som man tycker andra ska testa eftersom det fungerat på just min hund. Det som stör mej är inställningen att alla som har andra åsikter än mej är okunniga djurplågare. Det gäller alla metoder, klicker-belöningsträning inte minst. Jag vet många som faktiskt anser att det är stressande för hunden och direkt elakt.
Jag skulle aldrig gå mer än en kurs för en kursledare som istället för att prata om sina metoder, pratade skit om andras.
Det finns så otroligt mycket djurplågeri i vårat land så låt oss göra en gemensam sak för att stoppa det istället för att prata skit om varandra!!

Linn sa...

Anonym: Jag håller med dig angående att man ska visa sina egna metoder istället för att snacka skit om andra. Hela min blogg visar ju hundratals inlägg på hur jag själv gör och anledningen till att jag väljer att "snacka skit" beror inte på att jag vill visa mig bättre än någon annan utan det är mest en ventilation på alla kommentarer som man ständigt stöter på om att han är så gudomligt bra. Jag tycker inte det och jag har ägnat ett enda inlägg åt att förklara varför.

Jag anser inte att de som inte tycker som jag är djurplågare, men jag tycker det är illa när en person som har så mycket påverkan på hundägare på ett sätt som inte alltid är bra. Hans dutt med foten på hundens rumpa blir en spark när hundägaren själv är frustrerad (bevittnade det igår, jag har inte tidigare sett/läst/hört om andra hundtränare som gör den där kicken bakom ryggen så jag antar att den kommer därifrån). Jag har varit i hundrastgård där ägaren pratat om vad han lärt sig och demonstrerar genom att slänga ner hunden på sidan och boxa den med knytnäve, och som jag skrev i inlägget, marsvinet som blev bitet tre gånger efter vad hon lärt sig på tv. Var går gränsen för djurplågeri? Skulle folk bara springa runt och hyssja och putta på sina hundar fick det väl vara, då skulle jag inte reagera, men någonstans måste det väl finnas en gräns på vad man ska se på och tänka att vi tränar alla olika?

Och givetvis, alla måste ju kunna ta till sunt förnuft, det är ju tittaren själv som väljer att gå emot "don´t try this at home", men samtidigt så gör inte människan vad som sägs utan vad andra gör.

Anonym sa...

Men CM kan knappast bära skulden för att andra anammar hans metoder på fel sätt. Jag har följt honom i alla hans säsonger och jag har även läst hans böcker och jag anser att mer ödmjuk och lugn hundtränare finns inte. Han är mycket sällan hård mot en hund utan han verkar istället vara i stor balans med ett härligt lugn som hundarna känner av. Att han använder elhalsband eller liknande är också mycket ovanligt och det gör han i de fall när han kommer hem till en ägare som använder det redskapet själv. Det är inga grejer som han bär med sig i fickorna. Istället rekommenderar han ett enkelt rep/snöre, då han anser att man inte ska behöva använda några redskap för att få hunden att följa utan det ska ske naturligt genom en ömsesidig respekt. Kom igen, snacket om att han använder så "olagliga" och "plågande" redskap är ett riktigt gammalt och ett tröttsamt mothugg. Kanske för att man helt enkelt inte lyckas lika bra som han, vad vet jag!!!

Frida Wigren sa...

Det effekter som visas på vissa hundar; tex visar de hur han hyssjar sen DIREKT reagerar en hund som tidigare varit HELT blockerad. De visar att han använder andra metoder än vad han själv säger. Jag var med o såg folk använda elhalsband på den tiden det var tillåtet, o kan säga att de är jävligt troligt att de är just det han gör - använder halsband med el innan.

Han svamlar om olika metoder, sätt att handskas med hundarna osv (precis som du säger, bra skrivet!!!) som ibland inte har med varandra att göra överhuvudtaget.
Jag har själv terriers, som används i många grenar o som ja försöker med på bästa sätt o tävlar lydnad med. Som unghundar o slynglar har jag fått ta tag i dem ordentligt, och sagt ifrån (typ tagit i örat och sagt nu skärper du dig och sen ett tydligt NEJ), och ärligt talat så har de räckt.

Vissa påståenden han har, som tex de om utställningsplacering av halsband, är så urbota dumt så man undrar varför TV4 sänder honom överhuvudtaget... de kan ju inte ha nånting med att de flesta som tävlar utställning regelbundet tränar sin hund att vara stolt o stilig i det ögonblicket?
Nej, ja håller med dej. Hans sätt och hela grej känns mer än märklig.