söndag 15 augusti 2010

En liten rapport om helgen

I helgen har jag och Nässla varit på kurs, en klicker/shapinginriktad jaktkurs på lilla träskaten i Ärla med Tina som instruktör. Det var 6 deltagare, vi var två flattar och resten labbar, alla i åldern upp till 2,5 år (om jag inte missminner mig). Erfarenheten av klicker och jaktträning var rätt blandad bland deltagarna.

Vi började med en genomgång av klicker och teorin bakom träningen, för att sedan fortsätta ut och träna lätta övningar som ligger till grunden för många moment. Det blev ganska mycket repetition första dagen. Till dag två skulle vi tänka ut ett varsitt moment vi ville träna extra på inför hela gruppen.

I dag började vi med träning direkt, det var inkallning som gällde. Vi körde motivationsinkallning med störning. Tina menade att vi skulle få hundarna att misslyckas ibland också, för att de ska förstå vad som faktiskt är rätt och inte, men Nässla lyckades ju varje gång trots att Cecilia nästan slog bollen i huvudet på henne när hon sprang förbi. (Fast när vi däremot var ute på fältet och jobbade senare på dagen fungerade inkallningen ingenting.. Viss skillnad på motivationsinkallning och "vanlig" inkallning). Efter det gick vi ner på ett fält och tränade närsökssignal och "ut". Det gick väl sisådär, det började bli lite mycket av allt och Nässla började dvala lite i energin.

Efter lunchen hade vi våra egna valda problemlösningar och vi fick lite olika fall. Förste kvinna ut ville träna att hunden inte skulle dubbla, sen tränades det avlämningar, vilthantering, stadga och vi själva valde linjetag. Eftermiddagen gillade jag bäst, jag gillar att se problemlösningar så (då förstår man också vikten av de "lite tråkigare" övningarna man gjorde dagen innan) och man får själv också fullt fokus när det är dags för egen träning. Även om man får mindre tid till egen träning så får man ändå ut mer kvalitet på den lilla stunden tycker jag. Dessutom är det ju jättekul och nyttigt att titta på de andra ekipagen!

I övrigt så hade vi stekande värme igår, nästan plågsamt och idag hade vi svalare (men myggigt värre!). Värdarna Peter och Jill är jättetrevliga och få kursdeltagare tycker jag gör det hela mycket trevligare för både hundar och deltagare. Hundarna höll sig lugna i princip genom hela kursen, några vaknade till liv under eftermiddagens dummykastande, men det var inga som började tjuta. Ett rätt klokt upplägg. Just ja! Vi hittade även en gammal bekant från annat sammanhang som vi ska börja träna med. Roligt!

Nu bär det av till nya äventyr, återkommer om en vecka :)

Inga kommentarer: