tisdag 23 februari 2010

Apport

Jag hoppas att filmen jag försöker ladda upp blir bra, jag har haft problem de senaste dagarna med Picasa och att den inte vill ladda upp. Har då fått ladda direkt via Youtube, men då har jag inte kunnat redigera, och då blir filmerna alldeles för långa för en blogg tycker jag.. Vi får se..

Det som ni ska få se på filmen är när vi tränar apportering med en apportbock, hon ska bara sitta bredvid mig i fotposition och hålla i den till att börja med. Jag har redan upptäckt en del saker som jag slarvar med, de tar jag upp sen.
Mina kriterier är att hon ska hålla utan att tugga. Hon ska också sitta upp, och hon ska vara i fotposition. Alltså, först komma in i sittande fotposition och när hon är där och tittar på mig så får hon jobba. Jag ger apporten och så länge hon sitter och är stilla så klickar jag. Tuggar hon så tar jag ifrån henne den och väntar ut en ny ögonkontakt då hon har chansen att göra det bättre. Försöker hon greppa på sidorna så tar jag bort den. Lägger hon sig eller flyttar sig på något annat sätt tar jag också bort den. Jag tjafsar inte och säger nej, hon förstår nog ändå att det inte var rätt, eftersom belöningen uteblir. (Eller ja, ska man vara riktigt korrekt så är det möjligheten till belöningen som uteblir).

Mina misstag då! För det första, jag kör ju alldeles för långa pass!! Jag tror att hon inte har några problem med att köra länge, men jag märker nu när jag ser på filmen att hon börjar flamsa efter ett par klick. Kanske kan hon köra längre på aktiva moment, men detta kräver fokus så det måste jag verkligen tänka på.
Jag är inte konsekvens med att ge kommano, jag är inte heller konsekvent med vilket kommando jag ska använda. Skärpning!
Jag klickar alldeles för tidigt när jag lägger till ett släpp-kommando. Klickar att hon släpper i min hand, inte att hon väntar på mitt muntliga kommando. Jag har aldrig krävt något sådant vad gäller jaktapporteringen så det är ovana från mitt håll.

Givetvis så är jag nöjd ändå, men nu på film fick jag verkligen se saker att tänka på, och det är ju därför jag filmar, så jag måste ta åt mig av min egen kritik med.

1 kommentar:

Matte sa...

Så duktig :D Det är ju det som är bra med att man filmar, så man ser exakt vad man gör för fel haha