torsdag 17 september 2020

Inte bara

Det är så roligt med nördiga träningskompisar och att analysera sin hundträning ordentligt! Ibland skriver jag här, ibland dagbok när jag måste minnas extra noga saker för framtiden och ibland faller saker ut i tomma intet och då brukar det inte bli bra. Pratade igår med Tess om vår träning i morgon och jag började med: "Jag vet inte vad vi ska träna, jag måste kolla status".. till att dra vidare och inse att jo men vi har ju ett stort problem nu, som jag upptäckte samma morgon - Sirap är inte bra på att söka! Inte efter dummys åtminstone, och det vet jag ju sedan tidigare då hon gärna kopplar på benen. I går morse blev det tydligt, jag la ut ett ganska lätt sök där jag kastade ut 4 dummys. Sirap sprang fram och tillbaka längst mitt spår och kunde inte förstå vad hon var ute efter. Ibland tog hon sig iväg och var max en meter ifrån dummyn men kunde inte hitta den. Då blir det uppenbart för mig att hon inte använder nosen, och varför gör hon inte det? Troligtvis för att hon inte är SÅ sugen på att hitta vad som nu är gömt. Dessutom har hon inte så mycket erfarenhet från sök och inte heller någon uthållighet. Klantig matte alltså, som bara förutsätter att hon kan, för Nässla kunde, typ. Med Nässla handlade det bara om att trötta ut. Sök var perfekt och hon gav aldrig upp och fick inte heller dåligt självförtroende om jag mot förmodan skulle ta in henne utan något i munnen. Men Sirap är inte sån och det kan vara svårt att inte bara köra på. 

Så från att "jag inte vet vad vi ska träna.." kom vi fram till en bra plan. Vi kör sök på leksaker, som hon gärna vill ha = hög motivation. (Dummys är nog ganska tråkiga i hennes värld). Ganska många ute, så hon lätt kan hitta (hög belöningsfrekvens) och sedan avsluta innan hon fått in alla (avancera för fort). Jag förstår inte hur jag "tänkt" när jag bara skickar ut henne på sök och tänker att hon kan och vill, utan att egentligen tränats i det mer än blivit motiverad av andra hundar som gjort det. Bättring fröken!

1 kommentar:

Erika sa...

Om jag ser till mig själv så tar jag ibland saker för givna bara för att det har varit lätt för tidigare labradorer, men inser så småningom att kanske är det inte det för den man tränar för tillfället :-)