onsdag 31 oktober 2018

Domaruppdrag på Norrköping BK 2018-10-27

Man skrattade ju inte ihjäl sig när man satte sig i bilen i lördags morse och det var isande kallt ute. Lite småflingor kom ner här hemma men det avtog och vi hade det "bara" kallt och blåsigt nere på rallybanan i Norrköping. Årets sista uppdrag och det kändes faktiskt skönt, nu hoppas jag på att vi själva kan få till det att tävla lite. Men till tävlingen då! Först ut på morgonen var en fortsättningsklass, med varierat gäng. Många hundar som blev disträ av vinden och 11 av de 18 startande (61%) fick kvalificerande poäng. Många fel övning både här och där, men främst på den 123 steg framåt där hundarna gjorde andra moment. 
Vann gjorde två hundar med 100 poäng, en tollare och en perro. Sen var de tre som hamnade på tredje plats med 95 poäng: en aussie, kelpie och en ridgeback (!). 

Sen blev det en himla lång lunchpaus innan det var dags för eftermiddagens mästarekipage. Arrangören hade fått en del gnäll från tävlande att de lottat bort så himla många och det är ju himla synd att man på något sätt förutsätter att arrangörerna inte gör sitt bästa. En vecka innan anmälan stängde var det bara 30 anmälda och på en vecka dubblades detta. Förutom det faktum att man då inom en vecka ska hitta en till domare (eftersom tävlande måste veta om de blir bortlottade två veckor innan och anmälan stänger tre veckor innan) som kan, vilket inte är uppenbart lätt så nära inpå under högsäsong, så ska det dessutom funka med allt annat. Klubbar kanske inte har flera uppsättningar skyltar (22 stycken hållare med skyltar), två extra hinder som funkar för 10 cm hopp, en till skrivare, en till inropare, tavla, tält och allt annat omkring en tävling. Eller plats för den delen. Förra året när jag dömde där var det nämligen inga bortlottningar, så hur ska arrangören kunna veta intresset? Ibland är det enormt och ibland blah. Vi satte exempelvis extra resurser till vår NKL tävling ett år efter att vi året innan lottat bort över 40. Vad hände det året vi hade två domare tro, jo inte ens 35 anmälda. Så bli gärna sur på din kammare över att du blev bortlottad, men arrangörerna får höra det mer än nog av andra tävlande och det om något hjälper inte till att arrangera fler tävlingar framöver. 

Så till banan då! Tydligen en svår bana med alla slags inkallningar, sidbyten och bärande av föremål och jag tror jag aldrig haft så få kvalificerande resultat. Av de 27 startande var det bara 4 (14%) som fick kvalificerande resultat. Delad förstaplats på 98 poäng av en förare men två hundar: en berner sennen och en cocker. Trea på 97 poäng var en border collie. Sidbyten var det svåra, många som hade svårt för inåtsnurr på höger sida och faktiskt en del fippel med föremålet. Och sitta kvar tiden ut, även om det inte var så många som åkte på just det. 

Inga kommentarer: