tisdag 19 juni 2018

Domaruppdrag (och semester!) på Höganäs Hund 2018 16-17 juni

För drygt ett år sedan blev jag kontaktad av Eva på Höganäs BHK då hon sett mig kommentera något inlägg på facebook och tyckte jag verkade vettig. Hon undrade om inte jag hade lust att komma ner till Höganäs Hund 2018 och döma lite rally hos dem och visst, det var ju spännande att få en sån fråga och Höganäs har vi ju vart på semester på förr och som jag minns det var det mysigt (även om det luktade tång när vi skulle sova). När det närmade sig tittade jag in på deras startlistor och såg att det inte ens var 30 anmälda per dag för mig att döma, ville de ändå ha ner mig undrade jag? Jodå, självklart och här är ditt boende länkade hon och jag klickade in på ett 🌟🌟🌟🌟 hotell vid kusten. Och det förbereddes för våra middagar och de såg så mycket fram emot att jag skulle komma ner. Då började jag också ladda för att jag minsann skulle få en härlig helg! Packade, pussade Nässlan och hussen och sedan begav jag mig den nästan 50 mil långa resan. 

50% garn 50% resten. Stickade 10 cm ärm så hade väl knappast nytta av att släpa runt på det där. Men OM.. 

Blev en bensträckare i Ullared så klart, när man ändå "har vägarna förbi". Fyndande massor av hundgodis och grejer till trädgården, annars försöker jag ha en lite sparande approach. 

Kommer ut till bilen och oljelampan lyser, bara att springa in igen, den här gången var det en före mig i kön, typiskt. Råkade få med mig lite färdkost också. 
Efter ytterligare 1,5 timma var jag framme på mitt hotell, med någon timma tillgodo innan fredagens middag så passade jag på att utforska omgivningarna med en promenad och kollade om man kunde gå fram till Nimis startpunkt. Det gick men det blev lite springa tillbaka för att hinna med chauffören som hämtade mig (ja, på riktigt) och en annan domare som kommit på plats, en utställningsdomare som var så trevlig att hänga med hela helgen. 
Vacker kväll i skåneland

Kvällens meny, jättegod middag blev vi bjudna på med trevligt sällskap och mycket (kanske lite för mycket) vin till det. Jag dricker sällan men de sista gångerna verkar det ha blivit på hundklubbar jag gör det.. 
Det blev ändå en tidig kväll, tack och lov, för jag är död dagen efter om jag går och lägger mig för sent. Vaknar ju alltid innan 6 oavsett hur sent jag somnar. Jag skulle inte döma förrän efter lunch så jag hade egentligen sovmorgon, men jag ställde klockan på 5:30 så skulle jag hinna gå till Nimis och tillbaka och ändå hinna med hotellfrukosten. 
Från hotellet, som var en egen liten stuga fast med eget hotellrum i stugan.

Mysig väg mot Nimis i det lilla samhället Arild där hotellet låg

Sen ut i ödemarken

Efter lite skog kom jag äntligen fram till Himmelstorp där själva uppmärkta stigen börjar.

Det här var vad jag mindes, men det var ju en ytterst kort sväng med bara den här terrängen
Sen blev det lite tuffare terräng, tog det extra försiktigt eftersom jag var ensam och inte så många andra var där vid 6 på morgonen.. 

Framme!

Klättra långsamt och försiktigt nedför

För att sen kunna njuta av utsikten av dessa coola skapelser. Några mindre sedan sist då några kränkta extremister tyckte det var en bra idé att elda upp några. 

Jag är SÅ nöjd! Vilken morgon! Ensam i perfekt temperatur på ett lugnt och stilla ställe. 
Bättre blev det, det syns inte på bild men några tumlare plaskade och visade sig för mig. 
Efter lite meditation (nej jag mediterar inte egentligen, men att bara vara i stilla natur har just den effekten på mig) så gick jag hemåt, hungrig efter klättring och redo för frukost. Passade på att ta med mig lite skräp hem, som åker in på sparkontot sen. 

Här går jag och njuter!

Tog en annan väg tillbaka, lika mysig den!
När jag kommer in i frukostsalen och möts av det här vill jag nästan gråta av tacksamhet, hur bra får man ha det?
När frukosten är uppäten, jag har vilat och duschat är det dags att köra in till stan och förbereda för dagens tävling. Stannar till på Lager 157 eftersom jag glömt att packa med mig tröjor (och inte hann sticka någon) och hittade fynd - 2 för 50kr och kollar även in de andra outlets omkring. Känner mig dock nöjd med den mängden fat jag har i mina serier och lät bli att shoppa mer. 

På lördagen var det dags för en mästarklassbana. Jag tog en jag använt för något år sedan och modifierade den en del, risken att någon hade gått ursprungsbanan kändes minimal. Få stopp och många sidbyten och snurrar samt inkallningar. En lång sändande till kon med en frestelse lite bakom. Det var lite som vanligt, svårigheter i att vända från varandra och hundar som var lite trötta i värmen. Några som kommenterade att frestelsen var för tajt (inte som kritik utan att oj, det måste vi träna) trots att jag alltså läste i regelboken och mätte upp med tumstock på plats! 

MKL
Det var 24 ekipage som startade varav 11 (45%) fick kvalificerande resultat. Vann gjorde en mellanpudel på 100 poäng (som för övrigt vann SM 2014 när vi var med och tävlade, och har enligt skrivaren kvalat till SM 8 gånger med samma hund), tvåa var en barbet på 98 poäng och trea var en corgi på 96 poäng. 

Efter tävlingen minglade jag med en domarkollega från Malmö innan jag åkte hem en sväng för lite vila inför kvällens domarbuffé. Blev återigen hämtad, nu med ännu fler utställningsdomare från Danmark och Norge, och sedan blev det middag med musik och vitsar (av blandad karaktär, jag och gammal man från försvarsmakten har kanske lite olika humor). Jag hade en så himla trevlig kväll med domarkollegan och det var skönt att få lufta olika tankar om sporten och dess framtid. En tidig kväll och lite mindre vin så jag skulle få vila ut ordentligt. Ställde klockan på 8:30 (ställer jag inte klockan får jag panik och vaknar 3 istället)
Jag ljuger inte om jag säger att det var lätt den skönaste säng jag sovit i!
Någon sovmorgon blev det så klart inte, upp i duggregnet och ta en morgonpromenad åt andra hållet istället. Hittade en fin led som jag gick längs med, vid vattnet, för att sedan gå upp bland villorna och spana in drömkåkarna. Någon timma senare tillbaka och njuta av frukost på hotellet.
De hade ingen nutella dock.. minus på det för deras egna hemmagjorda chokladpålägg var alldeles för stark för frukost. Typ 97% kakao, inget för att kicka igång mig på morgonen.
På söndagen skulle jag döma Nybörjare lite tidigare än dagen innan så jag åkte lagom efter frukost, dusch och lite stickning. Även här var grunden från en tidigare bana, så jag skulle slippa provbygga den. Inga konstigheter, utan så jag tänker mig NKL. När jag var på väg till banan mötte jag några mästarklassekipage från dagen innan som kom fram och var alldeles lyriska. De var så nöjda med mina kommentarer och tyckte banan var så rolig och de skulle hälsa det från sina kamrater också! De skulle även skriva det i Facebookgruppen för de ville verkligen lyfta hur mycket de uppskattade mig som domare, vilket kändes fantastiskt roligt att höra! 

Ännu mer taggad för att döma ett gäng nybörjare så byggde jag den här banan. En del nosande, några hundar som hade svårt för miljön och jag visade min skrivare vad förarna gör för att få hundarna att nosa i backen. Som exempel på första skylten så pekar ju föraren med fingret mot skylthållaren på sin högra sida (för att de vill att hunden ska gå dit och gå runt) och när föraren pekar så kollar ju hunden så klart in skylten, föraren pekar ju på den! Man kanske inte tänker så, men det blir ofta lite stjälpande när man ska använda handsignaler (speciellt om de inte sitter helt, eller hunden tänker ibland på annat) och det är bättre att försöka lära in muntliga kommandon istället. 
NKL
I vilket fall, av de 21 som kom till start var det 10 (47%) som fick kvalificerande resultat. Vann gjorde en labbe på 99 poäng, tvåa var en blandis på 97 poäng och trea på 96 poäng var en cocker. Även  här kom tävlande fram efteråt och tackade för de fina kommentarerna och att de ändå kände sig peppade att fortsätta tävla trots att det inte gått så bra. Och precis när jag skulle åka hem sprang en tjej fram och tackade för en trevlig bana. 

Efter alla farväl var det dags att sätta sig och åka hem de 50 milen. Ena sekunden sol, nästa stod regnet som spön i backen, men tillslut var jag hemma och kunde gosa med Nässla och hussen! Och insåg vilken oskön säng jag helt plötsligt hade fått, jag som älskade den innan jag åkte. 


Regnnivån under matpausen. Yeay.
Jag hade ju en film på Nässla när hon provgick mästarklassbanan, men den hade jag glömt ladda upp. Början är helt klart sevärd, jag bjuder på den i ett senare inlägg. Nu blir det semester på riktigt och först om en månad åker jag till Storfors och dömer NKL och FKL. Vi ses! 

2 kommentarer:

Susann sa...

Trodde Nimis var i princip nerbrunnet men det var ju en del kvar! Var där för många år sedan men några tumlare ingick inte i mitt besök =( Och visst är det mysigt med tidiga små utflykter innan världen vaknar och tillbaka till hotellfrukost!!

Erika sa...

Vilken fin utflykt/jobbresa. Dit skulle man vilja åka!