lördag 3 januari 2015

Spår, planering och lydnad

Jag har ju världens bästa jobb för tillfället, där det faktiskt finns möjlighet till ledighet så här i mellandagarna. Jag blir så lätt rastlös och kan ha problem med det, men igår passade jag på att på förmiddagen ägna mig åt den teoretiska delen i Domarutbildningen och efter lunch åka ut och lägga spår och efter det träna lite lydnad. Jag vill träna upp uthållighet i spåret med Nässla och försökte få till ett så långt spår som möjligt och kom upp i 1,7 km spår. I spåret fanns det 4 pinnar, ett godisavslut och spåret gick i all slags terräng, på en frusen bäck med vatten över, genom kalhygge, i skog, över mossa, ris, 90 graders vinklar, på vägen osv. Det var ingen liggtid utan hon fick gå det direkt. 
Förra gången vi spårade gick väldigt dåligt (tror inte ens jag orkade skriva om det) och jag tror att det till största delen berodde på att det blev strul med linan direkt och hon var tvungen att vara "lydig" innan jag släppte henne på spåret. När det händer blir hon osäker på om hon får dra iväg och trots att det spåret var över 1 km släppte det aldrig. Så denna gång såg jag till att allt var klart för att bara springa upp till spåret så fort jag släppte henne ut ur bilen. Sagt och gjort. Hon var inte helt säker på väg till "spårstarten" (där jag vek in från vägen till skogen) men så fort hon fick vittring i skogen på mitt spår så satte hon ner nosen och DROG. Fullt fokus, hitta pinne ett, blir belönad, tar spåret igen, tuffar vidare. Tappar någon kort, men rättar till sig direkt själv. Måste vänta på mig så jag hinner klättra över träd etc, men har inga problem att komma igång igen. Hittar nästa pinne, blir belönad, återtar spåret. Spårar i vattnet/isen (!) och rusar fram genom spåret. Upptäcker platser som jag utforskat lite mer och markerar dem tydligt (jag hittade bla en fågelholk i betong som jag var tvungen att undersöka då den satt bara en meter upp och den markerade även hon) och hittar även pinne tre utan problem. Ut på vägen, vindar något men håller sig i spåret och vidare upp för en lång backe där jag snubblar på en pinne. Hon hämtar sig snabbt från den störningen och har snart visat mig för sista pinnen och sen är det rusch in i mål! Duktiga, duktiga Nässla!! 

Efter spåret åkte jag direkt till klubben och tränade lite lydnad, det gick hyfsat, men jag kommer nog behöva åka dit idag också för att pilla på lite detaljer. Jag och Zandra har träffats några dagar med seriös träning och utifrån dessa pass gjorde jag igår en ny genomgång av klass tre momenten, hur vi ligger till och vad vi bör träna vidare på. Här kommer den: 


Sitt i grupp*
Fotsätt kör två minuter där hon är själv, men med belöning framför henne. När jag kan ta bort belöningen framför och hon sitter helt still i två minuter ska jag lägga till andra hundar (men korta tiden). 
Jag lägger alltså ut en externbelöning framför henne, sedan jag började med det sitter hon blick stilla hela tiden, vilket är ett stort framsteg mot när jag inte ens hann lämna henne innan hon låg ner. De gånger jag provat utan har hon flyttat en tass som att hon är på väg att lägga sig, så jag ska träna med extern tills detta inte kommer även när det är utan. 

Plats*
Fortsatt träning varje pass jag har en medhjälpare. Här kan jag lägga till OK hundar men då kort tid. Hon störs inte av andra hundar utan har svårt för att vara utan mig och jag vill träna upp en trygghet hos henne innan hon kommer ut på tävling. Målet är att hon ska klara 4 minuter själv. 

FF*
Uthållighet i positionen
Störningsträning
Fokus från början
Det här momentet har jag börjat slarva att träna igen och till stor det beror det på att det är så ansträngande och jag inte har orkat när vi väl är där i passet. Ska fokusera mycket på detta under öppenträningarna där jag har tillgång till spegel, samt börja mer med det under våra längre pass så jag själv fortfarande orkar fokusera. 

Sättande
Ok!

Inkallande med ställande*
Trygghet i andra inkallningen (hon tror jag försöker lura henne)
Rutin hos mig när jag ska stoppa henne

Rutan*
Position i rutan, belöna henne åt vänster tills hon själv börjar räta upp sig. 
Säkerhet i att hitta på första försöket
Rutin hos mig på inkallningssignal "HÄR"
Kalla in från olika vinklar så hon måste söka upp rätt sida

Hopp - apport
Ok vid rätt avstånd. Måste dock börja träna mycket mer med 60 cm! 

Metallapportering
OK!

Vittring
Tuggar och slarvar vid inleverans, träna hemma med omvänt lockande. 

Fjärr*
Säkerhet vid flera skiften
Förflyttning

De som är märkta med * är de moment vi måste träna mest på som det ser ut just nu. Alla moment kan givetvis hela tiden bli bättre, men vi kommer liksom inte få ett förstapris om vi står och kör metallapportering om och om igen bara för att få en lite bättre ingång när vi har en så stor osäkerhet i andra moment. 

Snart är det också dags att ta tag i lite freestyleträning då det är tävling om ett par veckor! Jag ska göra lite förändringar i vårt program igen tänkte jag, vore kul att få till det perfekt denna gång! 

3 kommentarer:

Erika sa...

Bra planering! Synd att vi bor så pass långt ifrån varandra, annars hade vi kunnat träna lite tillsammans. Det är ju ungefär samma moment vi grejar med till och med.

Linn sa...

Verkligen synd Erika!

Erika sa...

Jo, en sak till. Tror du tänker helt rätt att i första hand säkra upp de osäkra momenten. Chansen att få ett förstapris är så enormt mycket större om man inte nollar något moment.