tisdag 20 januari 2015

Fet hund

Nu går det inte att blunda längre, bara att inse att Nässla har gått och blivit FET. Usch och fy för mig som låtit det hända och nu blir det slankningskur även på hunden! Varför det har blivit så är nog flera anledningar, mindre motion i form av jaktträning (och vara lös öht) och mycket mera godis när fokus ligger på lydnad/rally/freestyle. 

Nässla får idag 4,5 dl mat totalt om dagen så det är inga fasliga mängder att minska ner på. Däremot snor hon ofta Milous mat på jobbet, vilket säkert kan addera till en dl om dagen.. Det tiggs och ges en hel del människomat vid matbordet på jobbet och när vi tränar om kvällarna kan det lätt gå åt en dl till.. 

Att bara dra ner på hennes mat går inte, hon är hispigt hungrig redan nu. Om hon inte får mat tidigt på morgonen kräks hon. Lunch serveras vid 12 och från 10 på morgonen flyger hon upp så fort jag rör mig för hon tror att det vankas mat. Samma sak från det att vi kommer hem tills middagen serveras och ibland även efter det. Jag tycker synd om henne som är så hungrig och ibland har hon fått lite extra på kvällen när jag märker att det är värre än vanligt. Men nu får det alltså vara nog med det. 
Så här tydlig midja har hon inte idag.. 
För att komma till bukt med falukorven till hund tänkte jag börja med att halvera givan på morgon och kväll och istället blötlägga maten med havregryn som inte innehåller särskilt mycket kalorier men ändå kan göra henne lite mätt. Lunchen får vara som den är idag men så klart utan extraransonen som hon stjäl till sig.. All träningsgodis måste mätas upp och hållas inom kontroll med undantag vid tävlingar. Slutligen så måste jag bli bättre på att ta oss ut i skog och mark och låta henne springa mer fritt. 

6 kommentarer:

Susann sa...

Balansbollträning! Kanske kan låta lite osannolikt att det kan få ner hunden i vikt (självklart i kombination med andra åtgärder) men när hunden balanserar på bollen aktiveras i princip varenda jäkla muskel i hela kroppen. Muskler kräver ju energi för att jobba så ju fler muskler som jobbar desto mer energi gör hunden av med =) Kul, nyttig och enkel träning. Kanske kan vara ett komplement till din övriga plan?

Linn sa...

Ja varför inte, vad bör man börja med? Skulle nog behöva gå en kurs..

Susann sa...

Vad har du för redskap att använda då? Vanlig pilatesboll ger ju en väldigt krum ryggposition för en hund i Nässlas storlek, man skulle behöva en mer avlång boll. Har du luftmadrass som tål hundklor?

Elisabeth sa...

Jag har en vanlig pilatesboll till Astra. Hon står med baktassarna i vår säng och har framtassarna på bollen som ligger på golvet.

Har försökt att göra tvärtom också, men hon vägrar backa ut på bollen, men eftersom Nässla har en förmåga att kunna backa så kan det nog gå ;)

Linn sa...

Tack för era tips, den pilatesboll jag har är full med taggar (för massage, grymt oskön!) så den går nog ändå inte att bruka. Luftmadrasser har vi flera av dock :) Men vi tänkte hyra hit dig Susann så vi lär oss på riktigt, komsi komsi!

Susann sa...

Det finns faktiskt flera fördelar med piggbollar (om hunden tkr det är ok att stå på piggarna) men det är ganska irrelevant för just viktnedgång så de biten tar vi när jag dyker upp =)

Börja med luftmadrassen, på den kan du liksom inte göra något galet mer än att köra för långa pass. Vi pratar typ 3x30 sekunder/dag till en början på ovan hund.
Undvik att lära henne vandra omkring för mkt på madrassen, grundtanken är att hunden ska stå låst på bollen för att man sedan ska börja locka hunden ur balans genom att vrida/locka huvudet åt olika håll. Då får kroppen jobba! Andra rörelser (t.ex. växla mellan olika positioner) kommer sedan när hunden kan grunden.