måndag 17 juni 2013

Vad är väl en helg i Edsäng?

Om inte alldeles alldeles underbar.. 

I fredags var det alltså dags att åka upp till Hälsingland för att tillsammans med nio andra nördar förlusta oss i apporteringsträning och god mat. Det började med att det SPÖregnade och blixtrade, men som tur är har Eva byggt i ordning i ladan så fint så vi kunde samlas och presentera oss inne. Lagom när vi var klara försvann molnen och vi kunde alltså gå ut och träna som planerat. 

Vi blev uppdelade i lag och fick börja med att tävla! Vi var två och två, baserat på rumskamrater så vi hamnade med Kerstin och Labben Jazza. De hade skapat fyra stationer, på varje station var det en markering och en dirigering och samtliga skulle tas in på mindre än två minuter. Vi fick själva dela upp hur vi skulle göra men båda hundarna var tvugna att ta två av vardera. Det var dirigeringar över mur, genom agilitytunnel (Nässla hoppade på den!), genom tjocka buskage och över vattendrag. Markeringarna var över stängsel, in i högt gräs, över vattendrag och genom högt gräs med djupa vattenfyllda gropar. Vi löste våra uppgifter bra och klarade allt på tid. Vi förtjänade alltså kvällens goda middag!

Trots att vi hade en toppen rumskamrat, både fyrbent och tvåbent, så sov jag som vanligt dåligt första natten. Vaknade, var kissnödig, fick klåda, vred och vände på mig.. Men, kände mig ändå fräsch till morgonen då jag var laddad för mer träning!

Under frukosten delades vi upp i två grupper, min grupp fick vara med Sofi först för att träna markeringar. Många nyttiga varianter gjorde vi och själva fastnade vi vid en rotvälta. Fick många uppslag på hur man kan träna det. Jag gillar Sofis upplägg om att markering är markering och då lägger vi oss inte i. Om hunden inte hittar kallar vi in och gör om och när hunden till slut lyckas gör vi om igen så den förstår. 
Anki och Sofi

Pia och Elton på väg fram, inte lätt terräng med allt ängsgräs.

Våra rumskamrater förra året, Malin och Iver. 


Under lördagsförmiddagen ägnade Nässla alldeles för stor del av tiden till att beta. Irriterande!

Vackra Edsäng!
När vi tränat en stund med Sofi gick vi över och bytte till Eva, där vi fick träna dirigeringar. Här låg fokus på våra egna armar och att säkerställa att hunden tar tecknet innan vi skickar den. Något som vi gjorde förr men som kanske avtagit nu,, bra att bli påmind!
Stängslet lockar så klart till att träna dirigering över, även om det inte ingick i kursplanen idag.. 
När vi var klara hos Eva blev det lite lunchpaus innan vi fortsatte i samma grupper och nu var det fokus på vatten och markeringar. Över diken på vägen ner och vid vattnet fick vi börja med en luring: den gick i vatten men bakom en skog så vi såg inte ett skit. Fast alla hundarna spikade! 
Kö i skogen

Utgångspunkten till vattenmarkeringen, ni ser att det inte är jättelätt att markera?
Sen körde vi några markeringar på vatten där vi satt på kanten, även här på sätt som man inte tänkt sig. Hon är inte dum den där Sofi ;-)

Efter det begav vi oss till Eva och fortsatte på samma sak vi gjort under förmiddagen fast nu vid vatten. Dirigeringen var inget problem, att sitta med rumpan mot vatten lite värre.. Det får vi träna på. 

Tillbaka upp till huset för lite fika och därefter vidare mot tjärnen, där det skulle bli först en uppvisning av tolling.   
Katrin förklarar vad tollingen går ut på och hur ett tj-prov går till

Här visar de när de smyger till gömslet

Malin och Iver tollar

Och efter det fick Iver apportera i vatten.
När tollarna visat upp sig fick vi alla varsin markering och dirigering på vatten. Nässla hade tyvärr lämnat planeten jorden under tiden hon satt i bilen och det sköts, så det gick inte så bra. Eller ja, hon gjorde vad hon skulle, men jag blev lite uppgiven över hennes stressnivå och deppade ner mig lite efter det. Där var ändå dagens pass slut och vi åkte hem och åt lyxigt god middag! La oss tidigt och sov mycket gott (också som vanligt, andra natten är alltid lättare), Nässla och Jazza funkade så bra ihop, utan att inte ens leka, bara att vara. 
De delar filt 
På söndagen var det dags för jaktprov, tyvärr var det fina vädret inte på besök när vi vaknade så kameran fick stanna i bilen. Vi fick starta sista par, vilket var bra eftersom Nässla fick hetsa upp sig i bilen och därmed inte ha de allra bästa förutsättningarna (jag menar, var ska man ha det om inte på kurs med de bästa instruktörerna?!). Under förmiddagen var jag funkis och la ut söket och sen efter lunchen började jag förbereda Nässla. Gick ner på fältet, gjorde en lång dirigering, lekte och busade med henne och hittade glädjen. Traskade bort och jobbade mycket med att behålla henne. Mata, träna kontakt och fånga upp stressen. Vi var första startande i vårt par och började med fot till en markering där man fick välja två enkla eller en dubbel. Då miljön var svår nog så valde jag två enkla. Hon markerade bra, men var väl inte helt spontan på truten. Efter det traskade vi till söket, fick ett skott och sen fick hon jobba. Började inte jättebra då hon hade en liten episod i skogen tillsammans med Eva, där hon tog truten längst ut, släppte den och la sig och bada. Då sa Eva att hon skulle sluta bada, Nässla stirrade tillbaka på henne och tänkte inte alls lyssna, men Eva sa till igen och då hade de viljornas kamp. Sen bestämde sig Nässla för att hon kunde väl göra det då, tog truten och kom in, sen bärgade hon på. Fick bra råd om hur jag kan jobba med det, och skönt att få bekräftelse av Eva att hon faktiskt bara fulade sig. 

Sen var det fot tillbaka till markeringsområdet där parhunden fick markeringarna och vi fick dirigera i andra riktningen. Inga problem. Sen var vi passiva under parhundens sök, gick över förväntan då Nässla satt upprätt nästan hela tiden, vid ett tillfälle blev hon insektsbiten och la sig och rulla.. 

Efter det var det lite genomgång/fika innan vi fick åka hem. Taggade på mer träning! Är så nöjd att jag åkte, instruktörerna, markerna, maten, kurskamraterna och alla hundar var fantastiska! 
Under en promenad i skogen hittade vi det här. Antingen kunde man gå hit eller dit :)

Inga kommentarer: