tisdag 18 oktober 2016

Understimulerad hund = problemhund

Det händer inte så mycket i Nässla och mitt liv just nu. Några promenader, sällskap av varandra, goda köttben, men i övrigt är det högt räknat om vi får ihop ett träningspass i veckan. Det beror på två saker, dels har jag fortfarande problem med en tå efter maran (jag måste återkomma till den) samt att jag har helt enkelt motivationsbrist. 

I normala fall om jag har brist på motivation så kan jag ändå åka ut och gå spår eller köra lite apportering, bara så hon blir nöjd, men med den trasiga tån så vågar jag inte riktigt springa efter henne i skogen, och dessutom gör sig bäst ett par fejkfoppas bäst på mina fötter. Inte snyggt men framförallt livsfarligt när det kommer in en pinne i ett av hålen och man snubblar och slår ihjäl sig. 

Okej, en snabb avstickare om tån då: Inte helt oväntat så var det en hel del tår som tog stryk när jag sprang maran, hela 7 stycken kommer behöva ömsa nagel totalt. Men det har ändå gått bra, ingen ömhet, inga blåsor eller större sår och jag läker bra - förutom en liten lilltå. Där hade jag först en liten infektion i en blåsa, men min fotvårdare (som jag värderar högt!!) hjälpte till att skära upp och få ut det dåliga. Men trots det fanns det ett stort sår inuti som behövde läka, så om jag upplevde att det inte blev bra skulle jag gå till min vårdcentral och be om lite penicillin. Så trots att foten var bättre efter besöket så upplevde jag ingen förbättring efter det och jag kontaktade vårdcentralen här i Kungsör. Vilket bottennapp. Läkarn konstaterade direkt att han gör minsann ingenting så länge tån inte bultar, men däremot skulle han sätta in en svampbehandling på mina andra tånaglar! Efter mycket tjafs där jag vägrade eftersom jag inte har svamp så kunde jag gå därifrån. Utan hjälp men fattigare och arg. Tanken på att det är såna klåpare som ska upptäcka min framtida cancer är skrämmande. Men någon vecka efter det var jag hos Petra igen som filade och pillade i två timmar på den där stackars tån. Jag har alltså en blåsa under nageln och ut en del på sidan av tån, men nageln sitter kvar, men löst och rantar runt i såret/blåsan och gör svinont. Tack och lov lossnade den sist jag tog ett bad och nu hoppas jag verkligen att det ska ta och läka fort, jag vill inte ha ont i foten!! 

Tillbaka till träningen då, för trots att jag har dålig fot så finns det inget som hindrar mig från att träna lite med Nässla, då gör det ju inte ont, om jag lär henne något nytt eller tränar på vårt program eller så. Men nej, det infinner sig ingen lust alls :( Lydnaden har vi harvat samma moment nu i flera år och det lockar ju inte så mycket att gå och harva det ute i kylan. Det känns inte som att vi blir så mycket bättre av att vi bara tränar det generellt, vi måste ju anmäla oss till tävling snart för att jag ska träna. Samma med freestylen, jag har ingen klar låt så då tränar jag inte och jag skaffar ingen låt för vi ska inte visa upp oss någonstans.. Och jag orkar inte åka långt och tävla hela långa dagar nu på vintern. 

Apporteringen kommer det inte bli något med så det är inget kul att träna på, och så är det inte jättekul att träna själv, och faktiskt inte alltid kul att träna med andra heller eftersom det är få som är på samma nivå. Rallyn tränar vi inte alls på, även om vi har planer på att träna de nya momenten så småningom. 

Varför så viktigt att träna då tänker du? Kan vi inte bara ha en naturlig vila? Jo, det ska jag förklara - Nässla har blivit grymt dryg den sista tiden. Skäller på ditten och datten, lyssnar sämre på jobbet, är rastlös hemma och regerar på saker hon inte bryr sig om annars. På ett sätt är det lite bra, för då inser jag att det där rådet man själv ger alla hundägare om att hunden måste jobba stämmer, men vissa höstveckor vill man bara dra täcket över huvudet och låta tiden passera. Men jag har skaffat en krävande hund så nu får jag se till att uppfylla hennes behov. Och faktiskt, när jag tränar är det ju kul! Jag får helt enkelt skaffa en uppgift till mig själv för att komma igång och det jag känner mest lust att träna är FS så här kommer den: 

Till tisdagen 25 oktober ska jag ha en låt för mitt och Nässlas nästa program i freestylen. Over and out!

1 kommentar:

Erika sa...

Träna in heelworkpositioner kanske? Fast de kan ni kanske redan :-) .

Kontaktfält till agilityhinder? Har en nyopererad agilitykompis som tydligen har många övningar för sånt där föraren inte behöver röra sig så mycket.

Anmäl till lydnadstävling och pilla med fjärren, stegförflyttningar, halter, vittring. Öva in vittring som i elit.

Träna in kryp och fixa appell och lägre i vår.

Uppletande!

Sisådär! Alltid enkelt att hitta på grejer till ANDRA :-) .