Här kommer ett litet sammandrag från en alldeles ohundig föreläsning som jag var på för över en månad sedan. Det går inte fort här på Hagalundsgatan, men så blir det när huvudet är under armen!
Det var en gratisföreläsning i Örebro med Charlie Söderberg från bland annat lyxfällan som hette ett rikare liv. Arrangörerna heter Balansekonomi och med en gratis föreläsning kan man ju ha aningarna om att de måste skapa värdet någon annanstans, så viss skepsis fanns allt. I vilket fall, jag har hört Charlie på de poddar jag kunnat och ändå tyckt han haft bra saker att säga så jag passade på.
Han började med att förklara att rikedom består av 3 pelare:
- Fysisk rikedom (faktiska pengar)
- Inre rikedom (vår relation till vad vi har och inte har, varför går vi upp på morgonen, vad gör vi här?)
- Ekonomisk rikedom - hur energi, tid och pengar balanserar med varandra.
Och oavsett hur rik du är på någon av dessa staplar så upplever du inte mer rikedom än den lägsta av dem. Målet måste alltså vara att höja alla tre utan bekostnad av andra. Charlie menar att många tror att de bara kan välja en av staplarna åt gången: "Jag sätter min familj före pengar", men måste man sätta sin familj åt sidan för att man satsar på ekonomisk rikedom av pengar?
Sen ville Charlie att vi skulle tänka igenom vad det är vi faktiskt vill. Om vi låg för döden men fick en chans till, vad skulle du göra då? Det här känns ju som en högst relevant fråga att ställa sig om man vill bli rik, att ta reda på vad det faktiskt är man vill. Att inte bara jaga. Jag har lite osammanhängande anteckningar härifrån med citat som: "Du har inte provat allt, du har provat två saker 1000 gånger varav den ena är att skärpa sig, vill du uppnå något nytt måste du göra något annat!", "De flesta människor går bara upp på morgonen för att de inte dött under natten" och "Varför har du inte redan allt du vill ha? Om du hade haft ett annat beteende hade du haft ett annat resultat". Då jag är mycket för att man ansvarar för sin egen lycka så håller jag helt med i de här sakerna, och det är verkligen helt klart tänkvärt att fundera över vad man faktiskt vill!
Sedan gick han över på den fysiska rikedomen där han menar att vi måste fatta beslut baserat på fakta och göra en ekonomisk rapport precis som man gör i ett företag. Ha ett möte varje månad om vart du vill hamna - och gå på mötet.
Däremellan varvades det med lite uppgifter man skulle prata med sin kamrat, jag som var där själv fick prata med en man bredvid och besvara lite frågor Charlie ville vi skulle fundera över. Jag som hört Charlie tidigare blev ju inte jätteförvånad över hans påstående att vi inte alls skapar någon rikedom för att vi har belånat oss och köpt ett hus, säljer vi det måste vi ju ändå köpa ett nytt, men min granne fick verkligen en insikt. Det han trodde var hans största tillgång visade sig vara ett stort svart slukhål. Jag håller med Charlie, man blir ju inte rikare av att äga ett hus, däremot tänker jag att det är viktigt att amortera ner lånet till en sådan nivå att jag klarar av en hög ränta, samt att jag har låga kostnader när jag blir äldre. Sånt nämnde han inte alls. Det han däremot nämnde var att man just bara idag (tänka sig..) kunde anmäla sig till deras superba kik-off för att ta tag i sin ekonomiska sits. Och där spårade det ur lite för min del, jag har ju för sjutton pluggat om just dessa beteenden för att få folk att handla spontant och då känns det ju mest obehagligt. Men jag hade i alla fall en hel del nyttiga fraser att ta med mig och jag bestämde mig också för att det är dags för min egna personliga konferens. Bara några dagar kvar! Har du haft konferens med dig själv? Något speciellt att tänka på då? Eller har du några tankar kring om vad som vore bra frågor att ta upp med sig själv?
4 kommentarer:
Så bra att tänka till ordentligt om sådana här saker! Det borde man göra betydligt oftare. Och väldigt mycket kan man göra för att forma sitt liv i en bättre riktning och använda sina dagar så bra som möjligt.
(Men tyvärr drabbas en del människor hårt och obarmhärtigt av svåra saker, som obotliga sjukdomar, nära och kära som dör etc. och då blir det där med att ansvara för sin egen lycka liksom lite naggat i kanten, om du förstår hur jag menar. Då kanske det mer handlar om att försöka att inte vara allt för olycklig. Komplicerat, det där.)
Ja, självklart kan man inte "tänka positivt" för att lösa livets elände, blir väldigt provocerad över exempelvis hur man ska kämpa för att övervinna cancer, ibland får man bara åka med tåget. Men som du säger, man kanske kan jobba med att förbättra situationen och inte ha det värsta tänkbara. Det är alltid lite svårt att uttrycka sig rättvist, jag tänker kanske lite mer världsliga saker när jag skriver att man ansvarar för sin egen lycka, men har man mycket att bära förstår jag att det ses provocerande. Men jag har många runt mig som inte har hinder för att göra något de vill men som ändå tänker att det inte är för dem, känns sorgligt att leva liv man inte behöver.
Jag kanske hellre ska uttrycka det som att göra det bästa man kan utifrån de förusättningar man har :)
Förstod att du tänkte så :-) och jag håller jättemycket med. Man får liksom fråga sig vad man kan göra i den situation man har så att det blir så bra som det går, på alla plan! God jul till dig och Nässla! (och hussen :-) )
Skicka en kommentar