tisdag 28 april 2015

Viltspårsprov i Hallstahammar

Som ni vet så slutar vi ju inte spåra bara för att championatet är på plats och då gäller det ju fortfarande även att gå på prov. Jag tycker det är en billig peng att betala 300 kronor för att få ett spår och lite spänning en eftermiddag efter jobbet, plus att det är mycket nyttigt för mig att inte kunna kontrollera Nässla så förbaskat mycket ;-) I går var det dags igen, bara fem minuter från jobbet åkte jag och mötte upp domare Ulrika och en domaraspirant (båda flattägare!) samt en tjej som skulle gå anlagsprov med sin tollare. 

Vi var först ut och tollarägaren hade inte gått något prov tidigare så hon undrade om hon fick gå med. Självklart tyckte jag även om domaren tyckte att det kanske inte var så klokt men jag övertygade dem om att om Nässla störs så är det inte av publik bakom, vilket hon inte heller gjorde. 

Spåret hade legat i 23 timmar och då var det ganska mycket frost under natten, ganska svåra förutsättningar med andra ord. 

I rutan tog det ett tag innan hon hittade rätt, men efter vad som kändes som en evighet tuffade hon iväg och jag fick ett rejält tryck i linan. Sedan puffade vi på. Hon tappade på en del ställen men det var tydligt och jag kunde hela tiden läsa och förstå läget och därmed inte gå efter henne för fort. Spåret var lagt lite lurigt (kul!) då det gick över större stigar och även längs med större stigar. Skottet gick av säkert 100 meter innan klöven istället för precis innan och det märkte jag var en verklig störning, för hon trodde att hon skulle kunna söka upp klöven efter skottet. Typ två meter innan klöven var Nässla helt slut och när det då presenterades en liten lerpöl där passade hon på att lägga sig och slappna av en stund.. Vet inte om hon fick lera i nosen för sen verkade hon inte alls kunna söka upp klöven (eller ja hon gjorde det, men det tog ett bra tag), men till slut tog blev busen fast ;-)

Domaren var sjyst och lät oss tvätta av hunden, sedan blev det lite paus när vi väntade på att tollaren gick sitt anlagsprov. 

Fika och konfererande mellan domare och eleven och sedan fick vi våra papper. Tollaren blev godkänd och Nässla fick ett förstapris :-) För mig var priset oväsentligt, jag fick allt jag behövde i spåret. Inte ett klockrent spår, tvärtom, men så nyttigt för mig att vara så ovetandes och nyttigt för Nässla att faktiskt inte kunna ta hjälp av mig. 

Domarens kommentar: 
"Nässla jobbar metodiskt i rutan och tar spåret efter 2,5 min. Arbetar sedan i behagligt tempo och med säker nästa. Hunden är mycket lättläst och spårar säkert. Hittar ett skogs-spa på slutet innan klöven hittas. Trevligt förd. Grattis till förstapriset!"
Jag var ren när jag åkte på morgonen.
Efter fikat var ju Nässla skitigare än en gris så vi stannade till i ån och hade lite badstund och bollkast som belöning (hehe, provocerande!) och allt kändes i den stunden så jäkla bra! En så lycklig hund, solig vårkväll vid vattnet och inga måsten för stunden. När vi kom hem fortsatte Nässla att vara lycklig och röjde runt som en galning. Knögglade bland annat ihop köksmattan och rullade omkring i den.

I helgen blir det elitspår och ett öppenspår, det ska verkligen bli spännande!

1 kommentar:

Erika sa...

Ni är verkligen superduktiga!