fredag 14 januari 2011

Linjetag

Fick en fråga om jag inte kan förklara vad linjetag är, och visst! Linjetag är en dirigering där hunden ska springa rakt fram bort från mig. Om en jägare under jakt säger att fågeln föll i dungen där borta så är det bättre att skicka hunden rakt på istället för att låta den söka stort när man ändå vet var viltet finns.
Lättast är att träna på en stig då det blir naturligare för hunden att följa linjen. Men hunden ska även klara av det i skog, på fält, över hinder, bredvid (eller i) vatten osv. Min erfarenhet när jag har varit och tittat på prov att det är denna övning som de flesta har svårt med. Men det är ju också den delen i ett jaktprov förutom fotågendet/stadgan som inte kommer naturligt för hunden. Att markera och söka är ju liksom deras grej.
Ett linjetag kan antingen vara direkt på viltet/dummyn så hunden ser det, ibland kan man behöva tala om för hunden att den måste söka där den befinner sig (närsök). Då måste man först stanna hunden med visselpipan och när hunden tittar på föraren säger man "sök där" eller visslar en viss signal. Hunden ska inte alltid ha förväntan på att den kommer SE dummyn, den måste lyssna på föraren.
Man behöver så klart inte alltid skicka hunden på vilt/dummy, jag brukar använda skål med belöning också (eller när jag går på promenad och passar på att träna tar jag det jag har, typ en tennisboll). Godis är bra för den delen att det blir lite lugnare, hunden kan lätt få en hög arousalnivå när man kör med dummy och om man vill få många snabba belöningar där hunden har koll på vad den faktiskt gör tycker jag skålen är jättebra. (Men det gäller att ha en skål som hunden inte klarar av att apportera *veta*)
Jag har tidigare lagt upp lite filmer, här kommer några:


Här är ett ganska långt linjetag på en öppen plan, inga riktmärken för hunden att gå efter/på (tex en stig/skogskant). Eftersom man knappt kan se mig längst bort på filmen kan man ju ana att hunden inte ser skålen när den startar heller, men hon är medveten om att den finns där.Här är ett liknande men i slutet av linjetaget måste hunden gå in i en annan terräng, men ganska snart där inne ligger dummyn. Jag minns inte om hon såg den innan eller inte, men med tanke på mitt pepp på slutet så tror jag inte det.


Här är ett helt dolt (dvs hunden har inte sett oss lägga ut) och ingen stig att gå efter. Ganska svårt (för en ovan hund) men desto kortare.Här gör vi synliga linjetag men med störning. Hon ska ju ta den jag pekar på, inte den första bästa hon själv ser. (Det ligger två dummysar vid på vägen ut hon springer mellan).

Avslutar med min favorit ;) En ganska gammal film där vi tränar linjetag över hinder. Ja, resten står beskrivet i filmen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken bra beskrivning.. Påminner mycket om träningen jag brukar göra för att få raka skick i söket fast med figge eller föremål i slutet!
Filmerna var kanon!
tack tack Carro med Basta

Hanna aka Lilla My sa...

Nu blev man sugen på lite jaktträning OCH vår :)

Linn sa...

Hanna, eller hur :)