onsdag 19 januari 2011

Äntligen!

Idag var vi ute första gången på läääänge och tränade jakt. Det var bara jag och Nässla, men det var välplanerat och med vilt (eller ja, plastkaninen också). Så skönt att kunna ta sig ut i skogen, visserligen inte jättelätt att ta sig fram, men jämför man.. Sen fanns det en hel del snöfria plättar när vi väl var i skogen som jag kunde lägga viltet på (jag gillar inte att lägga apporterna i snö, förra vintern hade hon en tendens att bara springa och leta med synen efter sådant som avvek).
Först gick jag in i skogen utan hund för att lägga ut linjetaget (som jag inte gick i, utan kastade kaninbollen) och söket, som blev hyfsat brett/djupt. Eller nja, djupt, det beror ju på vad man jämför med, men tillräckligt för att jag ska känna att jag har koll på min hund iaf. Sen hämtade jag Nässla i bilen (bökigt, men jag vill ha bort synintrycket på sök) och hon fick efter lite nervarvning gå fot lös till platsen. När jag väl sansat mig så jag kunde låta henne sansa sig gick det jättebra! Hög belöningsfrekvens givetvis, men ändå så stort framsteg mot i höstas.
Jag älskar den här intelligenta looken =P
Gick till linjetaget först. Det gick inte bra första gången, då vek hon av och jag fick kalla in henne (vilket inte heller gick strålande nu när jag tänker på det) men hon kom in, vi gjorde om och gjorde rätt. Jag föredrar att kalla in och börja om istället för att dirigera runt. Och idag gick det bra.
Sen fick hon söka, det var kaninen, en skata och en and som låg ute. Och ja, hon är en stjärna på söket helt enkelt :) Dock, på sista apporten, skatan, sprang hon inte raka vägen in utan tog en lov förbi där hon hittat anden. Det är inget vi haft problem med, kanske har hänt en gång tidigare av alla sök, men jag ska ändå minnas det. Kanske skatan inte alls var lika rolig som en and och ett försök att hitta roligare saker gjordes? Vi får se nästa gång. Annars kom hon in i full baluns, ingen undersökning och inget släpp innan det var i min hand.
När vi var klara där tog vi en liten promenad i skogen, tränade lite närsökssignal, stoppsignal (som inte alls gick) och gjorde någon markering. Fick kryssa massor i min träningslogg, dock tre röda med (inkallning, stanna och linjetag). Men nu vet jag ju också vad vi ska träna på till nästa gång och jag tycker inte de röda kryssen var orättvisa ;)
Dagens skörd

1 kommentar:

Karin & co sa...

Bra träning, du är duktig på att lägga upp och strukturera!

Tänker på att du gjorde om linjetaget. Det är så lätt att börja dirigera istället och helt plötsligt blev det en helt annan övning. Man måste verkligen ha tydligt för sig själv vad det är man tränar på.