tisdag 27 september 2011

Vita handskar förknippas med elkorrigering??

På en speciell tråd på vovve.net diskuterades elanvändning i samband med VM i IPO (om jag fattat allt rätt) där de använder bandage runt hundarnas ben så hunden tror den är inkopplad även under tävling. På länken ser ni bilder på hur de gör. Det är dock inte det jag ska diskutera (ni håller väl alla med om att det är för jäkligt oavsett antar jag?) utan en annan sak som kom upp i tråden. Där var det någon som menade att retrieverfolket använder vita handskar på samma sätt. Att när man elat sin hund på avstånd har man haft vita handskar och då kommer hunden tro att den kan få en stöt sen när man står där på prov och viftar med sina oskyldiga handskar. Whaaaat?! Jag har dem för att hunden ska se något när vi jobbar på avstånd (prova själv att filma dig med mörka kläder mot en skog på en fotbollsplans avstånd och se vilken skillnad det är med ett par vita handskar och gärna en vit tröja under västen, det har jag gjort och det var skillnad). Men då kommer några alltså gå runt och tro att jag i normala fall elar hunden för att jag har handskar på mig? Dessutom har jag hört att jag borde inte använda mig av kommandot "apport" när jag skickar på markering för det förknippas med tvångsapportering och domarna kan misstolka det. Whaaaat?! Vem hade trott att bara för att man skickar hunden med ett apport och dirigerar den med ett par handskar så kan man misstas för djurplågare? Mycket ska man läsa innan ögonen trillar ur ;)

Om någon vet om detta stämmer med handskar + el = sant får ni gärna kommentera det. För mig kom det som en överaskning.

3 kommentarer:

Susann sa...

Nu är jag ju inte insatt i jaktträning men jag har iaf inte hört något om vita handskar + el. Har plöjt igenom ett par äldre böcker om fågelhundsträning där de använt sig av mycket hårda träningsmetoder men inte ens där har jag läst något som varit i närheten av vad du bekriver... Men det är klart, ingenting förvånar mig längre så det kan säkert stämma :(

jens sa...

Jadu Linn...fullt klart att det dräller av knäppgökar på vovve. Där florerar ju de mest häpnadsväckande rykte och teorier. Vet ju inte om IPO-folket ägnar sig åt elanvändning, även om jag tvivlar. Men vita handskar, alt väst och vit skjorta eller båda är klassiska tillbehör vid retrieverträning/-prov vid dirigeringar över långa avstånd. Men det finns ingen koppling till användande av el, det vita är enbart till för att synas bättre, precis som du säger. Kanske finns det dårfinkar som använder sig av el även bland retrivertränare, men det måste vara sällsynt, åtminstone i Skandinavien och nordeuropa.

Har hört uppgifter/rykten om elanvändning i träning av stående fågelhundar och spaniel men vet inte hur mycket sanning det ligger i detta. Förhoppningsvis förekommer det iaf inte alls i vårt land.

linnea sa...

Sv. Håller helt med dig om många jaktmänniskor tar det på lite för blodigt allvar och en del är lite efter övriga hundsportsvälden i sitt träningssätt. Tvångsapportering och liknande fungerar varken för mig eller Coco. Tyvärr bor jag långt nere i Skåne och har inte hittat någon bra kurs. Går just nu en viltspåskurs som inte riktigt har samma filosofi som mig, en sådan kurs räcker.

Usch vad hemskt om det stämmer. Jag har dock aldig hört talas om det och jag tror nog man ser väldigt tydligt på de flesta hundar om den blivit utsatt för sådana saker. Så du kan behålla dina vita handskar ;).