söndag 6 oktober 2013

Stadgeträning

I går åkte vi iväg till nya marker (som inte var så nya, det var exakt där jag gick spår sist..) för lite apporteringsträning med Phernilla och hennes tollare och Anna med hennes labradåre. Dessutom var även Phernillas pappa med och agerade skytt och kastare, lyxigt värre med en egen jägare på plats!

Min huvudplan var att träna stadga vid skott och kast då det blivit lite mycket förväntan på det där nu vid alla prov. 
Började med att ha godisskål med blötfoder vid sidan om som hon skulle få ta istället för att hämta, vilket gick bra första gången. Andra gången när jag skulle skicka henne på apport vägrade hon ju det istället.. Skulle bara äta mat.. Den här hunden.. I vilket fall, hon fick också hämta markeringarna efter en stund men hon var inte speciellt bra på dem. Kanske inte konstigt när vi fnulade med ditten och datten där emellan, men det blev på slutet av träningsdagen ganska uppenbart att hon behöver mycket uppvärmning.
Ska få till ett fotgående utan studs, inte helt lätt. Om ni är lite skickliga på att läsa hund kan ni nog se en hund som är pigg och alert! Minst sagt. 
När alla hundar fått lite skott och stadga i den tuffa terrängen (vitt gräs efter kalhygge, sådant som vi hade problem med även på sista WT:t) så tyckte jag att vi skulle göra en lite lugnare övning, så vi gjorde ett närsök, med två nergrävda dummys till varje hund.


Även om det inte ser ut som så, så jobbade Nässla jättefint i närsöket. Ner med nosen och noga, lugnt och sansat. Sen har hon ju bråttom in med grejerna, men det är en annan sak.

Innan vi hade lagt ut närsöket la vi några dirigeringar ut i en annan riktning men som hundarna hade lite koll på. De fick de ta efter närsöket och det gick fint för alla. Nässla fick ett störningskast bredvid som hon skulle strunta i, men klickerklok som hon är så störs hon inte av såna saker.

Fortsatte markeringsträningen i det området då vi gick över till dubbla. Phernilla hade med sig den här varianten från PAW och man kan ju säga att Nässla tyckte den var rätt ball. Svansen stod rätt upp när hon hittade den och hon tänkte väl inte riktigt bara lämna den i handen. Men jag vet inte om jag ser det som värt att investera 500 spänn i tre dummys så Nässla får nog ha kul utan dem..


Jag ville passa på att träna mer i den svåra terrängen så vi avslutade med några markeringar i den mark som är på bilderna nedan. Det ser ganska lätt ut men det är verkligen förrädiskt! Nu fanns det en del träd att ha som referenspunkter men hundarna hade svårt att ha kvar minnen av nedslagsplatsen ändå. Jag tror det beror på att marken är så svåråtkomlig så hundarna kan inte bara springa rakt fram och när de tar sig genom hål och hoppar över diverse bråte så tappar de bort sig lite.
Det gick dock hundra gånger bättre när vi körde i terrängen efter vi gjort allt annat vilket verkligen bevisade för mig hur mycket jag måste tänka på "uppvärmning" i samband med WT i framtiden. Inte bara gå in i en ruta och se hur det går.


En mycket trevlig dag blev det och ett extra plus i kanten att jag vågade prova skjuta iväg en apport med min apportkastare. Gjorde det direkt när jag fått den och tänkte inte riktigt på hur jag höll den. Gjorde illa handen och blev rädd så nu har den fått agera endast skott, men igår tog jag modet till mig och sköt iväg. Dog faktiskt inte ;) 

Ett stort tack till Phernilla för alla bilder!! Uppskattas verkligen!

4 kommentarer:

Anna och Hedvig sa...

Ja Tack för en trevlig dag! Det gör vi gärna om. Det känns som att med massor av klok träning kan vi nog bli ganska duktiga vi me ☺Nässla var ju jätteduktig, speciellt mot slutet.

Linn sa...

Ja det är klart vi måste göra om det, får se om det hinns innan snön kommer. Hedvig kommer bli en stjärna så fort hon lär sig att det är du som har kontrollen över aktiviteterna, för jobbet kan hon ju :)

Anna och Hedvig sa...

Nu har hon fått testa vilt också. Hon fick apportera en liten liten kråka när hon va 4 månader och inget sedan dess. Ikväll fick hon testa en stor fet and. Det krävdes en hel del lockande och uppmuntran men efter en hel del nosande fattade hon grejen och Oj så stolt hon såg ut. Med fint grepp om anden

Linn sa...

Vilt kommer nog inte bli några problem för er :)