måndag 11 juli 2011

Lite information om Rallylydnad

För Carros skull kommer här en liten beskrivning av hur rallylydnad går till :) Jag är ingen expert, men kan skriva det jag iallafall vet.

Man tävlar i 4 olika klasser och börjar givetvis med nybörjarklassen. För att få flytta upp till fortsättningsklass krävs tre tävlingar med minst 70p. Då får hunden också en titel: RLD N (motsvarande LP1 i lydnaden). Man kan även få bli uppflyttad om man på en tävling får maxpoäng 100, men som jag tror det är får man då inte titeln.

Syftet med rally är att det ska vara kul, det ska vara uppmuntrande för hunden och ägaren. I nkl är kopplet på men det får aldrig vara sträckt och givetvis får man inte korrigera, varken med kopplet eller med rösten. Man får inte heller ta på hunden eller belöna under tiden (berömma är helt okej!). Man får ha leksak/godis i fickan, domarna muddrar inte, men den får inte vara synlig. Däremot var det helt okej enligt våran första domare vi hade att lägga belöning utanför banområdet synligt.

I nybörjarklass ska det vara 12-15 skyltar (+start och mål) och vilka det blir är upp till domaren själv. Vilka skyltar som ingår och som domaren har att välja på kan man titta på här. Där kan man skriva ut skyltar i olika format för att träna på dem och bygga egna banor.  På sidan med skyltarna finns också utförliga regler och hur man gör skyltarna, så det överlåter jag till läsaren att klicka in där och kika istället.

Anmälan sker via SBKs tävlingssida. Väl på plats på tävingen får du gå en banvandring och banskiss delas antingen ut eller sätts upp på olika platser. Man har ca 15 minuter på sig att vandra banan, först går domaren med och går igenom skylt för skylt och vad h*n tycker är viktigt. Här har man också chans att fråga domaren vad man undrar innan start. Sen kan man vandra själv och memorera banan bäst man behöver. Sen är det bara att starta!

För mig är det en toppengrej att träna på tävlingsnerverna med rallylydnad då det är en sport som finns "för skojs skull" och det inte är blodigt allvar. Båda domarna jag haft har poängterat att vi ska ha kul och att resultatet bara är en bisak. Så Carro, skriv ut skyltarna, träna och tävla!! Kan jag kan du :)

1 kommentar:

carro sa...

Tack tack för denna super beskrivning!! Jag ska be sambon skriva ut så ska jag testa och köra! Verkar vara skit roligt!
När lönen kommer ska jag anmäla till två stycken tävlinga..

//Carro