måndag 16 mars 2020

Föreläsning Hela Jakthunden med Anna Pamuk

Förra veckan var det fullt sjå från morgon till kväll och en av aktiviteterna var en föreläsning via Studiefrämjandet med Anna Pamuk. Hon är fjällveterinär och expert inom just jakthundar och de skador/åkommor som drabbar dem. Nu är ju kanske inte just retriever just den typen av jakthund som avses här, men jag tänkte utifrån ett vandringsperspektiv också när jag anmälde till föreläsningen. Vi hade tur och föreläsningen blev av, för under tiden vi lyssnade på henne bestämde SKK för att ställa in den som de skulle arrangera med henne dagen efter. Föreläsningen var KANON! Hon kändes otroligt kompetent och var en duktig föreläsare. 

Hon började med att prata om varför man behöver en föreläsning (eller snarare en bok kanske då hon precis släppt en bok med samma titel/tema) om just jakthundar. Och hon pratade då om att alla hundar som avlats för att arbeta VILL arbeta och detta till vilket pris som helst. De kan utsättas för mängder av stress under jakten och det i sin tur leder till följdskador och åkommor. Eftersom hundarna själva inte kommer tala om för oss om huruvida de mår bra eller inte så behöver vi ha kunskap och kunna vara där och peta i det. 

Hon pratade om vattenmängd, sätt att få i hundar tillräckliga mängder och vilka konsekvenser det kan bli på en hund som en varm dag får springa i timmar utan en bra uppladdning av vatten (och energi). Förutom de fysiska åkommorna så kan en törstig hund som fått vätskebrist ta dåliga beslut för att de är trötta, kanske inte backar för ett vildsvin eller inte är lika alert när den tar sig fram i skogen och kan få skador av pinnar etc. 

Hon pratade mycket om magkatarr och hur vanligt det är, att det vi tror är noskvalster oftast snarare är problem med halsen som de i sin tur fått pga magkatarr. Eller hur hundarna får magkatarr efter att de har diarré  då vätskebristen som uppstår då leder till retad mage. Hon visade då upp lite olika produkter som kan vara bra att ha med sig för att hundens mage snart ska komma i fas samt för att få upp vätskebalansen igen, när man är ute på jakt. Sen poängterade hon att unga hundar är känsliga och behöver slippa press och få goda chanser till återhämtning. Hela tiden jämställde hon jakt med stress, även om hunden tycker det är kul så blir det en belastning i kroppen på hunden, inte bara muskulärt. 

Sedan gick hon igenom hur man ska se på hela hunden som ett pussel, med avel, foder, vila och träning. Extra mycket prat om foder och bajs, utan att förespråka det ena eller det andra (mer än att hundar inte är glutenallergiker och inte har behov av spannmålsfritt foder). Det enda hon var tydlig med var att valpar ska ha valpfoder i minst ett år, gärna två, för deras känsliga magar ska ha ett lättsmält foder. Hon gick igenom toppladdning (vi fick även en egen broschyr om det), men det behövs bara för de som under en jakt inte kan se sin hund (de kräver mer energi). 

Efter det gick hon igenom hur man ska lära känna sin hund som frisk (för att kunna se om något är onormalt) och det var inga nyheter i sig, däremot kom det små bra tips lite då och då. Mycket på små enkla produkter som är bra att ha med i första hjälpen lådan, och jag kommer helt klart uppdatera min som alltid ska vara med i ryggsäcken. Det finns även en broschyr att ladda ner med första hjälpen att stoppa i, så man alltid har bra kunskap i lådan. Det är svårt att gå in på så mycket mer detaljerat vad hon gick igenom, men jag kan tänka mig att hennes bok är väl värd att läsa eller köpa (jag glömde det, tror jag var för trött så sent på kvällen) om man är intresserad av ämnet. 

Inga kommentarer: