onsdag 9 mars 2016

Do as I do - helgkurs med Claudia

Jag skulle tro att inte många har missat "Do as I do" metoden, som går ut på att hunden härmar en människa för att lära sig utföra vissa moment. Jag hade i alla fall hört talas om det, köpt boken men sen inte engagerat mig så mycket i det. När Åsa och Maria  annonserade att de tagit hit Claudia Fugazza, hon som gjort själva forskningen och "kommit på" träningsmetoden tänkte jag att ska jag gå ska jag göra det nu, så sagt och gjort, jag anmälda mig och Nässla. Frågade Susann om hon ville komma med också, väl på plats var det MÅNGA gamla kurskamrater på plats. Allt arrangerades i Stockholms södra hundhall, en fin lokal med en väldigt fin cafédel som är värd ett besök bara det. 
Claudia pratar forskning
Det var inte bara Claudia på plats att lära oss, även en medhjälpare som hette Sara Tagliati drillade oss under helgen. De var båda två vänliga och pedagogiska, men bestämda på ett mycket bra sätt. Claudia började med att under lördag fm prata om den forskning som finns kring området social inlärning hos djur, vilket är i princip obefintlig (i jämförelse med annan forskning). Om varför man valt att göra detta med just hundar och hur det går till. Sara fick sedan ta över och ta den mer praktiska delen där hon gick igenom de regler som finns när man lär hunden detta och annat viktigt att tänka på i de första stegen. Sedan var det dags att jobba praktiskt, en hund i taget och vi var upp först!

Förkunskaper för att ens vara med var att hunden ska kunna 3 kommandon som är "fristående" från föraren och helt på muntligt kommando, dvs inga hjälper ens med blicken var tillåtna. Det kanske låter som en baggis när man har så många trick i bagaget, men det skulle ju visa sig vara lättare sagt än gjort. Man får även använda föremål, men ärligt talat så har vi nog inte ens namn på våra föremålstrick mer än apport, så det fick vara. De trick jag tränade lite extra på innan helgen blev alltså snurr, ligg och backa. 

Först fick vi visa upp våra trick och att de satt på verbalt kommando enbart. De tittade på förarna och såg till att inga hjälper gavs och vi passerade det efter lite korrigering av mitt rörliga huvud ;-) Nästa steg var att jag gjorde momentet, sa do it, sa kommandot och belönade korrekt beteende, vilket man kan se på första filmen här. 

Som man kan se på filmen så försöker hon aldrig tjuva för att hon kommit på vad jag vill, även om man kunde se lite tendenser till att hon faktiskt förstod. Sara trodde att kanske var hon fast i sittet och inte vågade göra något förrän hon fick kommandot, och hur otroligt det än känns med den här hunden så var det nog så det var. Förundrad över min hunds stadga åkte jag hem och funderade på hur jag kunde göra det bättre till nästa dag. Jag tänkte att om hon får stå upp har hon lättare att börja röra sig och så bytte jag ut kommandot mot "Kör!" för det blir lite mer peppande. Claudia tyckte när jag kom att vi skulle börja leka så hon släpper lite på lydnaden och här har vi alltså morgonens första pass. 

Det enda som var lite svårt var alltså ligg, men det var nog mest för att hon var lite väl het, man kan aldrig få allt så klart ;-) Här är vårt andra pass, där man ser att hon tänker och till slut verkar komma på det!

Det sista passet finns inte med på film (vad jag vet) men där satte hon det! Hon försökte först att man kunde få sno leksaken utan att göra något först, men när hon väl kom på att det inte funkade så gjorde hon alla tre moment på första försöket! 
Sara instruerar BC med matte.
Åsa visar upp samma repertoar som vi hade med oss, rallyekipage kanske ;-)
Cafédelen i hundhallen, värt ett besök om du är i närheten!
Efter den praktiska delen på söndagen pratade Claudia om resultaten av just hennes forskning i ämnet. Hon hade jämfört tiden mellan denna inlärningsmetod och shaping för att ta reda på hur många hundar som kunde utföra vissa moment inom en viss tid och hur lång tid det tog från träningsstart till första lyckandet vid ett lätt beteende, ett svårare samt en kedja. Hon hade också gjort en studie som kollade hur hundarna hade utfört beteendet i en ny miljö dagen efter. När det kom till lätta moment var de båda grupperna ganska likvärdiga men när det kom till kedjor och mer avancerade moment var do as I do betydligt snabbare och fler hundar som ens klarade av det inom tiden (15 eller 30 minuter). Det var också en enorm skillnad på antal hundar som kunde göra momentet dagen efter på kommando i en ny miljö och det var nästan bara do as I do gruppen som klarade av det. Nu är ju en studie ingen studie i forskningssammanhang, och hon pratade även om olika anledningar som kan ligga bakom skillnaden, men resultaten visar ändå på en skillnad. Sen menar hon vidare att det betyder inte att den ena metoden är bättre än den andra, man kan ju kombinera (ex lära grunden med do as I do men shejpa in detaljerna på ett moment) och vissa moment är ju rent av omöjliga att lära in med denna metod, exempelvis koppelgående. Däremot är det nästan dumt att inte utnyttja metoden när man ska lära avancerade moment hos exempelvis assistanshundar eftersom det är så mycket mer effektivt. 

Nu är vårt nästa steg att ta in tre moment till i generaliseringen. Tyvärr tyckte de att jag skulle vänta en vecka om med massor annat att göra då jag åker till Dubai i morgon får jag tyvärr följa anvisningarna.. Men jag kommer att dokumentera och försöka hålla andan uppe, det finns många trick jag tänkt lära in med den här metoden där shejping (och min träningsförmåga) har brustit!

2 kommentarer:

Erika sa...

Du är verkligen vetgirig och öppen för att lära nytt om hund. Roligt att få en liten briefing om vad Do-as-I-do går ut på!

Linn sa...

Jag har faktiskt varit väldigt dålig på att uppdatera mig under många år, sen när man väl hoppar på utbildninssvängen igen så är det väldigt kul!