söndag 31 januari 2010

Himmel och pannkaka

Hade lite pannkaka över från kursen idag så jag var ju bara tvungen att träna något. Att få upp henne på ryggen så jag kan bära henne blev det, fick husse att filma från andra passet (och ja, jag inser att det vore bättre att skaffa mig en tripod :P )

Utställningskurs avklarad!

Nu har vi kommit hem från utställningskursen hos Kim hos Wagging Tail i Skogås (Stockholm). Det var en tvådagarskurs där det var teori blandat med praktik. Började igår med teori (som tur var, det var sviiiiiiinkallt!) där vi fick lära oss lite om olika benämningar, titlar och färger på rosetter mm. All info går ju så klart att hitta på nätet, men det är alltid annorlunda att få se och diskutera. Sen så tränade vi lite stå inne, en i taget framför de andra. Nu var vi bara tre stycken (alldeles lagom!) så vi kunde träna alla samtidigt ändå i princip.

Idag var det slut på lyxen och vi fick ha lite ringträning utomhus. Det var en liten skottad ring som vi rantade runt i för att sedan ställa upp oss för "domaren". Lärorikt!

Nu känner jag mig mycket säkrare och vet att hon står bra, och vi ska fokusera mycket mycket mycket på hanteringen. Börja redan med folk hon känner, för jag tror ärligt talat att bara det är svårt nog för henne.. Men hon stod jättefint :)

onsdag 27 januari 2010

Så trött, så sött

Ibland så blir man trött efter en dag hos systeryster så man kan somna var som helst!

måndag 25 januari 2010

Kurs i helgen

På lördag och söndag blir det utställningskurs, snabba bud i Mellerud :D

söndag 24 januari 2010

Utställning

Idag var vi på utställningen Hundprojekt 2010, en välgörenhetsutställning anordnad av två duktiga gymnasietjejer. Eftersom vi redan är hemma (kl. är 10:58 i skrivande stund) så gick det ju kanske inte så bra :) Men det var väntat, vi är inte vana vid miljön att ställa sig mitt bland alla och showa runt (ingen av oss) och sen så är hon ju lite rädd för främlingar som ska hantera henne. Här är iaf kritiken:
Vackert huvud. Behöver lite mer ringträning. Rör sig bra. Lite dåligt påskjut (drive) kan bero på hala golvet.
Tja, leta ringträningskurs kanske.. :) Inget HP eller så, så vi åkte hem (tror vi var klara då iaf haha). Trots att vi var i lokalen i mindre än 2h är Nässla däckad. Jag med för jag sov inte mer än 2,5h i natt, så jag ska nog joina henne.

tisdag 19 januari 2010

Vill du ha valp?

Då ska du läsa detta först, något jag skrev när första månaden Nässla bodde hos mig:

Fröken här hemma påminner om figurer i Super Mario, några blommor som ligger och sover för att när man närmar sig börja bita i luften. Sån är hon just nu: Ligger och tittar på en sen när man går förbi så hugger hon mot en. Hugger, det lät rabiat, men ni vet. Valpgalning. Jag ska skaffa kompostnär och sätta upp, så man kan ta bort henne när hon håller på, samt en till kaninen så han kan ha öppet in hit.

Ute har hon börjat bli säker med, på vårat kisställe. Hon kopplar bort öronen och bara letar ätbart eller skräp att bära hem. Det kommer säkert att vara helt rent där om några veckor..
I vilket fall, nu på morgonen när inga är ute så har jag passat på att ha henne lös igen och gått iväg när hon håller på. Då kommer hon efter, men sen vid dörren så ska hon ”bara” smaka lite på blommorna, känna vad jorden har för smak, kolla in rabatten lite extra.. Där fick man för att det blev en blomsterhund (alla valpar döpta efter blommor).

Nu ska vi ut på balkongen och städa. Jag tar spånet så tar väl fröken kaninkluttarna..
Pust!
En timma tog det för att få rent hos kaninen! Hade en fröken som hjälpte till med att äta kluttarna, vilket var det trevligaste hon gjorde där ute.
Sedan hittade hon spånet, vilket hon tidigare kissat på hos uppfödaren, så givetvis satte hon sig att kissa på mattan.. In i tvätten med den.
När jag sedan skulle sopa upp allt blev hon galen i borsten och snodde den. När jag vände bort en kort sekund så lyfte hon upp skyffeln istället och hade ut allt jag sopat ihop. När jag sprayade med vattensprutan på de kluttar som varit rinniga och fastnat på golvet så var hon där också och tyckte allt var toppen..

Hade tänkt att jag skulle dammsuga och sedan svabba golvet här inne, men jag måste samla lite energi först.

----
Jag har fortfarande inte samlat energi för att börja städa. Det är så skönt nu när lillan sover, sen känns det ärligt talat som det städas för jämnan här hemma för tillfället. Men nu är det en del kiss som måste torkas upp ordentligt. Usch, låter äckligt, men jag har torkat upp det, men något fotavtryck har hon alltid lyckats ta med sig. Äsch, behöver inte förklara, tror ni minns hur det var med valp!

Har blivit bästis med så många grannar nu också, öppet på ett helt annat sätt med valpen. Inte för att jag vill det men det är ju trevligt så länge de är positiva!

Innan valp så hatade jag att kliva i en droppe vatten. Jag hade även extremt svårt för att kliva på smågrus eller smulor och om det var blött eller smuligt på golvet så fick jag fnatt (på riktigt) om jag inte hade tofflor. Nu har man börjat vänja sig. Har alltid någon våt fläck under strumpan. Inte kiss då, utan Nässla verkar tro att hon har en mastiffs läppar som hänger. Ibland tror jag att hon kissat vid skålen för att det är så blött, men så har jag sett hur det rinner ut ur munnen på henne. Sen så klart är det smågrus och smulor överallt. Börjar härdas. Kan inte ha mina tofflor heller för de hittar jag ju inte :S
----

FY FASIKEN! Nu har jag försökt att städa ett bra tag och så här har det gått:
Svabbade vardagsrummet, la fram en ren matta.
Valp kissade på mattan efter 5 minuter.
Tar bort mattan, slänger den i tvätten (andra för dagen).
Svabbar på nytt där
Går ut till kaninen för att lägga hallmattan på tork.
Kliver tydligen i en bajs som kaninen åstakommit och kliver runt på mitt nyrengjorda golv..
Svabbar igen
Lägger ut ren matta igen (tur att man har några på lager, billiga IKEA!)
Försöker mig på badet, men har en liten förklädd djävul på moppen som gör det hela betydligt svettigare.
Får bort henne
Hittar henne drickandes ur svabbhinken.

Ger upp för fem minuter. Måste vila ryggen och psyket.

Du som funderar på valp - är du verkligen säker??

söndag 17 januari 2010

Tränar stå

Tränar stå med en extern belöning, det är kanske tredje passet så jag är himla nöjd :) Svansen viftas inte, både jag och Nässla är alldeles för fokuserade för det :D Just nu fokuserar jag på en tiden som hon ska stå.

lördag 16 januari 2010

Årsplanen är klar!

Nu har jag nog bestämt mig på vilka mål jag har med Nässla i år. Det känns helt överkomligt och jag hoppas att jag kommer att lyckas.
  • Utställning - vi ska få våran 1:a. Bör ju göras när hon är unghund, men ändå (tydligen, vad andra säger) så sent som möjligt. Så nu har jag hittat en utställning via SKK som är i Köping den 25 juli, dvs bara 2 veckor innan hon blir 2 år.
  • Anlagsprov i viltspår. Hade tänkt mig en fast tävling, men det fanns inga datum som passade så det blir till att boka en domare och det tänkte jag göra i maj. Efter det så bör vi kunna starta på ett öppet prov (förutsatt att vi klarar anlagsklass då) innan året är slut åtminstone. Gärna fler, men till att börja med så kör vi så här.
  • Börja träna på klubben - vi har ju anmält oss på agility så vi hoppas att den startar och sen efter det så (eller ja, i samband med det) så kan vi också börja träna på klubben, för att få lite störningar och så.

Egentligen bör jag ju även ha med målet att starta på jaktprov, men det känns ändå inte så bra än att jag vill. Inte att Nässla inte skulle kunna, det hänger på mig och jag vill inte gå för fort fram så jag känner att det blir mer press än vad det är kul. För vi gör ju faktiskt det här för att ha kul, inte för att vi måste. Blir det av är det en bonus, men jag siktar främst på det ovan.

torsdag 14 januari 2010

Utställningsträning

Idag var vi hos Jens och gjorde ett blodspår till varje hund tillsammans med Hanna och hennes två flattar. Hanna är van utställare och hon tyckte att jag borde träna på stå inför våran utställning, dels den nästa helg då, men framförallt till våren/sommaren då det är dags att ställa på riktigt. Så vi tränade lite idag när vi kom hem, men det är svårt tycker jag. Mest för att det handlar om att vara still.

Nu ska jag kolla vilka utställningar det finns, medans filmen laddar.

tisdag 12 januari 2010

Blodspårspolare?

Jag har kommit fram till att jag behöver någon som vill lägga blodspår tillsammans med mig, lite organiserat för att klara av de där proven som är tänkta under året. Någon?

Dagens bildskörd

 

 

 

 
Posted by Picasa

måndag 11 januari 2010

Present

Idag när jag kom hem efter en retlig promenad med störande moment så hade jag fått denna i brevlådan!
Det var snälla rara Tess som hade skickat en sen julklapp :) Det gjorde mig på gott humör igen!

söndag 10 januari 2010

Håll fast

Jag tänkte vi skulle träna lite på att hålla fast dummyn, det har vi (jag) prioriterat bort, men det kanske kan vara bra att kunna. I vilket fall så är det ju lämpligt att träna när det är svinkallt ute.. Här är min film, jag hade från början tänkt att klippa den, men samtidigt så tänkte jag bjuda på hur illa det går för oss i början. När vi börjar så ligger det en godbit under soffan, då kan man tydligen inte tänka klart?!
Mina kriterier nu är att hon ska hålla den tills jag tar tag i den, även när det kommer en godis framför nosen. Det klarar hon fint. Hon klarar dock inte att sätta sig på kommando och behålla dummyn i munnen så det får vi träna på. Sen vill jag gärna att hon tar mitt på och inte slarvar med greppet :/
Hon tyckte det var lite konstigt att jag satte dummyn rätt i munnen på henne (hon ville inte ta den när det fanns godis i andra handen) därav mitt trams. När jag lattjar så tar hon den :O)

tisdag 5 januari 2010

Fotgående mot störning

Jag vet att jag borde plugga ungefär varje vaken minut, men nu blir det ju inte alltid så :) Jag började istället med ett litet pass fotgående där vi ska gå mot en störning. Störningen är kattmat på burk, dvs stora favoriten.
Halvvägs så byter jag så vi ska gå förbi den också, men tydligen blev det svårare att gå ifrån det goda än att gå mot det :)

söndag 3 januari 2010

Om ni inte varit ute idag

så skynda er ut, det är ju ljuvligt bäder med all snö (om ni har varma kläder så klart!) Nu tentaplugg :/

lördag 2 januari 2010

Lite apportering i snön

Som synes så hade vi ju rätt tråkigt igår och även Nässla visade hur undernärd hon var på apportering genom att ta sig in i väskan och hämta ut några dummysar. När jag kastade iväg en inne så blev hon som galen och då bestämde jag mig för att ta ut henne idag så hon skulle få träna lite på riktigt. Visst vi har ju kört lite med dummysar (men inte alls mycket) men det har ju varit mest andra övningar, inte själva letandet och springandet med den. Så idag åkte vi med husse och gjorde ett sök i snön. Avslutade med lite "håll dig" träning men det gick inte så bra med husse. Nässla tyckte att hon lika gärna kunde stå i fotposition hos honom.. Aja, nu är hon nog nöjd iaf!

Vi har föresten kört lite fotgående inomhus, på den lilla ytan vi kunnat. Började med att gå mot en skål med tråkigt godis i, för att sedan göra det godare och godare, och själv ha min belöning till henne externt. Sen avslutade vi med att gå mot husse som fick hålla i hundmatsburken. Det gick väldigt bra faktiskt, när hon gick fot fint med mig så klickade jag så fick hon varsågod att gå fram till husse och bli belönad. Lite så det kommer att fungera på jaktprov, hon vill åt det som finns framför oss (jobb) men får det genom att gå fint. Ska bara komma på ett sätt att träna vidare på denna så det blir lite svårare (och att husse ändå kan hjälpa till).

Trååååk

När man har tråkigt är det hunden som får lida..